Zašovská vyšívačka Marie Košárková

Marie Košárková se narodila roku 1913 na Zuberských pasekách. V dospělosti se provdala na Zašovské paseky za Jana Košárka. Vyšívala od svých osmi roků.

„Maminka pracovala pro družstvo Lipta a po jeho rozpuštění v Tesle Rožnov,“ vzpomínal syn Bohumír Košárek. „Vyšívala po zaměstnání a v každé volné chvilce. Návrhy si kreslila sama. Na památku mi vyšila svůj monogram.

Vyšívala pro družstvo v Uherském Hradišti, pro Ústředí lidové umělecké výroby v Brně a pro Liptu. Patřila k nejlepším zašovským vyšívačkám. Z ÚLUV v Brně jí zadávali speciální zakázky,  paní Vitová je pokaždé přivezla osobně z Brna sem k nám na paseky. Vyšívala pro prezidenty Masaryka a Beneše. Také prostírání na výstavu v Montrealu. Pro velvyslanectví ve Francii vyšívala krásný dvoumetrový ubrus.“

V 60. letech ocenilo ÚLUV v Brně práci zašovské vyšívačky Marie Košárkové titulem Mistryně lidové umělecké výroby.

Pro sebe vyšívala Marie Košárková ve volných chvilkách ubrus. Patnáct let na něm pracovala. Pracná, krásná a vzácná práce. Vystříhávaná výšivka, všecko obšívané. Hodiny a hodiny práce. Dnes by takový ubrus nikdo nevyšil, neměl by tu trpělivost. Výšivka je u Košárků zarámovaná jako rodinná památka.

Paní Marie Košárková vyšívala až do konce života. Těch jejich výšivek bylo, nikdo by je nespočítal. Zemřela  13. 11. 1987 v Zašové.

 

 

 

 

 

Text a foto © Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *