Pohádková stezka na vrch Kozák nad Rožnovem

Vrch Kozák, vypínající se nad řekou Bečvou na jihozápadním okraji města Rožnova, v minulosti oblíbený cíl lázeňských hostů k altánku v podobě hřibu na vrcholu, oživila „Pohádková stezka“.

Během šesti zastavení potkají děti málozubou a více jak tři sta let starou Babu Jagu, která zná spoustu kouzel a kromě všelijakých lektvarů také peče výborné perníčky. Z těch si postavila chaloupku, ale dopadlo to s ní nakonec všelijak.

Na dalším zastavení se návštěvníci pohádkového lesa seznámí s nejstarším obyvatelem kopce Kozák, se sovou jménem Huhušek. Žádný neví, kolik má let, ale jistotně pamatuje Rožnov, když byl ještě dřevěné městečko.

Skřítek Chmelík se usídlil mezi stromy. Jak jeho jméno napovídá, pochází z Chmelova, ale v Rožnově nechyběl, když zde před třemi sty lety postavili pivovar. Od té doby dohlíží na to, aby zdejší sládek vařil pohádkové pivo.

Skřítek Mušlička přebýval původně v moři. Tam se seznámil s holčičkou Beátou a spolu s ní cestoval do Rožnova a usadil se v rožnovských mořských lázních.

Kdo by neznal Karkulku? Dobroty do košíčku sbírá v Pohádkovém lese. Neschází v něm ani vlk. A jak to dopadlo? To se dozvíte v Pohádkovém lese u zastavení číslo pět.

Předposlední zastavení na Pohádkové stezce patří kamarádům čertíkům Albertovi a Bertíkovi. Oba se z původního sídla v horách na Čertově mlýně přestěhovali nejprve do Rožnova na Hradisko, ale poslední dobou tropí čertoviny s návštěvníky Dětských lázní v nedalekém pivovaru.

Poslední zastávkou putování na Pohádkové stezce je hřib na nejvyšším místě kopce Kozák. Které z odvážných a zvídavých dětí doputovalo až tam, a odpovědělo na osm otázek Hrací karty Pohádkové stezky, získá za odměnu v nedalekých Pohádkových lázních medaili.

Text a foto © Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *