Příběh „Márinky“ – jak knížka vznikala

Cesty k námětu pro literární dílo bývají často nejen spletité, ale mohou být i zajímavé.
S určitým předstihem jsem před rokem 2000 shromažďoval podklady pro 55. výročí osvobození Rožnova pod Radhoštěm. Fotografie zničené Horní ulice po přechodu válečné fronty, ale i jiných míst v Rožnově, mi ochotně poskytl rožnovský cimbalista Ivan Bělunek. Jeho otec Alois Bělunek psal kroniku o místním folklóru a také fotografoval dopad války na město. Jeho kronika měla na titulní straně drobný obrázek „Valašská chalupa Jana Poštáckého, jak ji v roce 1940 nakreslil Bedřich Fojtášek z Rožnova pod Radhoštěm“. Už počátkem 20. století prý to byla chalupa kolem dvou set let stará. K zajímavému obrázku už neexistujícího domu nebyly známy bližší podrobnosti.

V té době jsem byl zaměstnaný v Tesle Rožnov a spolupracoval jsem s místními novinami. Tam obrázek valašské chalupy Jana Poštáckého otiskli s víceméně obecným komentářem.

Až po nějakém čase jsem potkal paní Veroniku Michálkovou (většina Rožnovanů pracovala v Tesle, takže jsme se za ta léta téměř všichni navzájem znali), její maminka Marie Pončíková se prý v této chalupě narodila. Takovou příležitost nebylo možné jen tak opominout.

Tak se přede mnou otevřel příběh Márinky – Marie Pončíkové a doslova mi vzal dech. Příběh lidí, kteří prožili nesnadný životní úděl. Byly to drobné okamžiky radosti i chvíle zármutku, jak je plynoucí čas přinášel.

Márinka prožila s manželem Josefem 65 let společného života. Po celý ten čas ji provázelo poselství, které jí předala její matka Veronika Křenková – mamulka v roce 1941, kdy se Márinka provdala za Josefa Pončíka: Všecko pomine, jenom láska nepomine.

I toto poselství mi Márinka během svého vyprávění svěřila a rád jsem ho využil pro titulní list útlé knížky.

„Márinka“ vyšla při příležitosti 750. výročí první písemné zmínky o městě Rožnově pod Radhoštěm a její vydání bylo financováno z rozpočtu města Rožnova pod Radhoštěm.

„Mánka – Marie (1921–2008) odešla z tohoto světa v roce 2008 ve věku 87 let. Její manžel Josef (1914–2009), za kterého se Márinka provdala, protože měl dobré oči, se s tímto světem rozloučil o rok později ve věku 95 let.

Knížka Márinka přišla na svět v květnu 2017 a 18. května téhož roku byla v rožnovské městské knihovně oficiálně uvedena mezi čtenáře.

Text, foto a reprofoto © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *