Rozhledna Panoráma na Kabátici u Chlebovic

Chlebovice se nacházejí v severní oblasti Palkovických Hůrek, rozdělených řekou Ondřejnicí na dvě části. Nejvyšším vrcholem je Kubánov (661 m), pak Babí hora (619 m) na jejímž úbočí se nachází přírodní rezervace. Třetím vrcholem je Kabátice (601 m), kde byla roku 2001 zpřístupněna rozhledna Panoráma. Palkovické hůrky jsou charakteristické strmými svahy a hlubokými údolími, pokrývají je převážně jehličnaté, smíšené a listnaté lesy.  

Chlebovice patří k nejstarším obcím v regionu Frýdeckomístecka. V roce 2001 zde trvale žilo 736 obyvatel. Obec přináležela k hukvaldskému panství a spravována byla městem Hukvaldy. V současnosti jsou Chlebovice součástí okresního města Frýdek-Místek (nacházejí se asi 4 km jihozápadně).

Historie Chlebovic sahá do 70. let 13. století, kdy ji patrně založil olomoucký biskup Bruno ze Schauenburku. První písemná zmínka o Chlebovicích pochází z roku 1320, důvěryhodné zprávy o obci se objevují v roce 1581, tehdy měly Chlebovice 21 usedlostí.

Roku 1620 došlo v chlebovických lesích k tragické události. Valašskými zbojníky tam byl přepaden a zabit majitel frýdeckého panství Stanislav Bruntálský i se svým doprovodem.

Hlavním zdrojem obživy obyvatel bylo původně zemědělství, v 19. století pak těžba vápence a pálení vápna.

První školní budovu chlebovičtí postavili roku 1849 a druhou v roce 1902. V obci je farní kostel sv. Cyrila a Metoděje, postavený roku 1863; dne 9. července roku 2000 byly v něm zavěšeny dva zvony na které vybrali chlebovičtí občané 285 tisíc korun, posvětil je biskup František Václav Lobkowitz.

O vybudování rozhledny Panoráma na severovýchodním úbočí hory Kabátice se zasloužilo Kulturní sdružení „Bezručův kraj“, které o realizaci rozhledny usilovalo od roku 1996. Největší zásluhu o stavbu rozhledny má někdejší předseda sdružení Václav Halát, který bezplatně poskytl pozemek.

Hlavním investorem stavby rozhledny bylo město Frýdek-Místek. Projektovou dokumentaci rozhledny zpracovala zdarma firma Impros Frýdek-Místek. Stavbu zrealizovala společnost IKON z nedalekých Zelinkovic. Dotaci ve výši téměř 1 mil. Kč poskytlo Ministerstvo pro místní rozvoj. Celkové náklady na vybudování rozhledny dosáhly částky cca 2,2 mil. Kč.

Výstavba rozhledny byla zahájena v říjnu 2000. Rozhledna byla dokončena po osmi měsících a slavnostně otevřena 29. července 2001.

Věž rozhledny je tvořena ocelovou konstrukcí o celkové výšce 22,1 m a váze 14 500 kg se dvěma vyhlídkovými plošinami. Dolní plošina na úrovni 15 m je otevřena a volně přístupná. Horní plošina je 17,7 m nad zemí a je obložena dřevem. Na rozhlednu vede celkem 93 schodů. Podnož věže tvoří zděná a kamenem obložená provozní místnost.

Rozhledna je volně přístupná. Za příznivého počasí je z ní dohlednost až do vzdálenosti 35 km.

V blízkosti rozhledny je vybudován pomník věnovaný slezskému básníku Františku Lazeckému (1905 – 1984), který do Chlebovic rád zajížděl a právě v místě vybudovaného památníku napsal báseň „Chlebovice“.

Text a foto  © Richard Sobotka

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *