PhDr. Arnošt Kubeša – vlastivědný pracovník

Arnošt Kubeša byl uznávaný etnograf, sběratel lidových písní, vynikající pedagog, skvělý vypravěč a zpěvák, organizátor, vlastivědný pracovník a první ředitel Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.

Vyšňořený ve valašském kroji neodmyslitelně patřil ke každému folklórnímu pořadu a také k Valašsku.

Narodil se 26. ledna 1905 v učitelské rodině ve staré škole ve Vidči. Národopis ho naplno uchvátil roku 1923 po maturitě. Po absolvování Masarykovy univerzity v Brně se jako profesor zeměpisu a dějepisu věnoval učitelskému řemeslu. Prošel  na tucet škol, v 50. létech 20. století učil také tři roky na Základní škole v Zašové. Všude zakládal valašské krůžky, přednášel o valašské historii a hrál divadlo.

Spolu s přítelem Janem Nepomukem Poláškem sbíral lidové písně, na pět tisíc jich bylo. Z nich pak Arnošt Kubeša sestavil osm zpěvníků, které postupně vydával od roku 1939 do roku 1993.
V roce 1953 dovršil odborná studia doktorátem filozofie na UK v 

Praze a nastoupil jako národopisec do Krajského muzea v Gottwaldově (dnes Zlín). V letech 1956-1960 působil v jeho rožnovské pobočce, nejprve jako správce, v letech 1960-1964 jako první ředitel Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.

Zemřel 15. prosince 1993 ve Valašském Meziříčí. Rok nato 23. října 1994 byla urna s jeho ostatky uložena vedle ostatků Jana Nepomuka Poláška na Valašský Slavín ve Valašském muzeu v přírodě.

Text a foto  © Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *