1. červen – Mezinárodní den dětí

Je dobré připomenout si Den dětí, protože tímto svátkem nevinnosti, očekávání a nadějí se na hlubině času vracíme zpět do dětství svého. Den dětí je zároveň oslavou budoucnosti lidstva. Kdo nebyl dítětem, nemohl být ani dospělým a dětské sny mohou uskutečnit jen dospělí.

Podnět k založení dne dětí vznikl 23. dubna 1920 během války za nezávislost Turecka. Při založení Národního shromáždění tehdejší ochránce práv Mustafa Kemal prohlásil, že děti jsou důležitou součástí budování státu a navrhl ustanovit 23. duben jako Den dětí, ten je v Turecku a je dodnes uznávaným svátkem

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Během Světové konference pro blaho dětí 1. června 1925, konal se v San Francisku festival Dračích lodí. Čínský generální konzul tehdy poukázal na to, že by se společnost měla více zabývat blahem dětí. V roce 1949 vyhlásila Mezinárodní demokratická federace žen 1. červen Dnem pro ochranu dětí, podnětem k tomuto kroku bylo vyvraždění Lidic v roce 1942 a masakr ve francouzském Ouradouru. Tato připomínka se časem změnila na Den dětí, nebo také Mezinárodní den dětí. Československo a později Česká republika si svátek dětí připomíná počátkem června.

Na děti, alespoň formálně, se nezapomíná. V roce 1959 přijalo Valné shromáždění OSN Deklaraci o právech dítěte a v roce 1989 Úmluvu o právech dítěte.

Cílem takového konání byla podpora dětí a poskytnutí dobrých podmínek pro jejich zdravý vývoj a přístup ke vzdělání.

Dětem jsou v průběhu kalendářního roku věnovány i další připomínky, například Mezinárodní den dětí, které se staly obětí agrese, Mezinárodní den za odstranění práce dětí, Den afrického dítěte, Mezinárodní den mládeže, Mezinárodní den ztracených dětí, Světový den dětí (20. listopadu), Den nenarozeného dítěte (25. března).

Prohlášení a dobrých úmyslů je habaděj, takže jde jen o to proměnit je v konkrétní činy.V České republice se Mezinárodní Den dětí se slaví každoročně 1. června, kdy jsou pro děti připravovány různé společenské a sportovní akce.

Text a foto © Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *