Kouzlení bílou nitkou v rámci Dnů města Zubří

S nástupem posledního letního měsíce v roce uspořádalo město Zubří už sedmým rokem Dny města Zubří. Tentokrát měly dva dny zábavy pro celé rodiny téma „Ten umí to a ten zas tohle“. Účinkovala dechová hudba Zubřanka a Valašský soubor písní a tanců Beskyd, také však soubor Hradišťan s Jiřím Pavlicou. Pro děti byl připraven Loutkový svět s představením Strašfuňákovy pohádky. Kromě mnoha dalších akcí se uskutečnila také zajímavá sportovní disciplína „S metlama přes hory“, aneb „Metlářská štafeta“, kdy účastníci Zuberských slavností měli na padesát metrů dlouhém úseku štafetově překonat pomyslnou trasu zuberských metlářů přes hory na novojičínské trhy.  

Dny města Zubří se nemohly obejít bez držitelů titulu „Nositel tradice lidových řemesel“ vyšívačky a učitelky Marie Pyrchalové a metláře Jiřího Ondřeje, kteří prezentují dovednost místních obyvatel.

Slavnost zahájily malé školačky Natálka Švecová a Eliška Kantorová, které přednesly básničky o paličkování a vyšívání.

Na Zuberské slavnosti navázala v Muzeu na Petrohradě výstava „Kouzlení bílou nitkou“ s prezentací zuberských výšivek a paličkovaných krajek.

Kurátorka této neobyčejné výstavy Erika Ondřejová uvedla: „Výstava je výjimečná představením dvou rozdílných technik a jemnou krásou výšivek. Obojí je krásné. Některé

exponátyjsou ze zápůjček z Valašského spolku ve Valašském Meziříčí, z Valašského muzea v přírodě a samozřejmě také ze Zubří, kdy přispěli samotní občané Zubří. Nejvíc patří dík paní Věrce Machové, která pečlivě sbírala výšivky po rodinách. Výstava je tak výjimečná právě tím, že představuje dva fenomény – paličkování a naše zuberské vyšívání.“

 

 

Neobyčejně zajímavá výstava „Kouzlení bílou nitkou“ je v zuberském Muzeu na Petrohradě přístupná až do 5. listopadu 2017 (kromě pondělí) denně vždy od 14.00 do 17.00 hodin.

Text a foto © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *