Zimní Štramberk očima malířů

Městečko Štramberk, známé jako „Valašský Betlém“, doslova uchvátilo malíře. Řada osobností, které Štramberk navštívily, podlehly jeho kouzlu a zůstaly natrvalo. Svými díly pak obohatily místní, ale nezřídka i světová kulturní život. 

Oldřich Blažíček (1887-1953). Pochází ze Slavkovic u Nového Města na Moravě. Vyučil se malířem pokojů. Později studoval na umělecko-průmyslové škole a následně na Akademii výtvarných umění v Praze. Od roku 1921 profesor kreslení na Vysokém učení technickém v Praze.

Roku 1912 se jeho zájem upjal ke Štramberku. Vyhýbal se rozjásaným barvám a raději zobrazoval venkovskou krajinu v poněkud drsnějších zimních a předjarních ročních dobách. Byl významným krajinářem, ale věnoval se také zobrazování kostelních interiérů.

Obraz „Z uliček štramberských“ (1914), zobrazuje malebnou uličku kolem Dolní bašty. Dřevěné domky v záplavě sněhu. Mezi proměnlivými oblaky prosvítá ledová modř studené oblohy. Středem uličky prochází žena, zachumlaná do oblečení. I přes zimní období je obraz plný svěžích barev. Vzdálené slunce narůžovělými paprsky ozařuje zdivo někdejšího opevnění. Obloha je plná optimismu. I zastíněná ulička hýří barvami, včetně zeleného lemu malých okének, napůl zastíněných sněhovou návějí.

Jan Cmol (1872-1943), učitel a malíř. Narodil se v Dolním Němčí u Uherského Hradiště. Absolvoval učitelský ústav v Příboře. Jako učitel nastoupil do Štramberka, kde se posléze stal ředitelem místní měšťanské školy. Aktivně se zapojil do kulturního a společenského dění ve městě.

Byl úspěšný kreslíř akvarelista. Jeho kresby se štramberskými motivy byly vydávány jako pohlednice. Obraz „Štramberk“ (nedatováno) je neobyčejný kombinací dvou kontrastních barev. Podstata je znázorněna zemitou hnědí, evokující město spojené s obdobím podzimu, kdežto obrysy hradeb, domů a Trúby jsou v ostrém kontrastu bílé, již přicházející zimy. Proměnlivá obloha na pozadí nabízí sporý sluneční svit, střídaný v rychlém sledu sněhovou bouří.

Josef Martini (1915-2008) se narodil v Kopřivnici. V letech 1991-1951 žil ve Štramberku. Malíř krajinář, ale také skvělý hudebník. Profesí zaměstnanec podniku Tatra Kopřivnice. Pro své obrazy volil motivy z okolí Štramberka s neopakovatelnou siluetou Trúby.  Byl pokorným poutníkem životem, hledající vztah ke kráse.

Jeho obraz „Štramberk od zvoničky“ (nedatováno) zaujme zimním šerosvitem. Spodní část se ztápí v narůžovělé barvě od slunce, zapadajícího za prořídlé mraky. Kdežto část kolem Trúby už nasákla příslibem noční modři. Obloha ve vzdáleném přísvitu jakoby váhala mezi krátkým dnem a dlouhou zimní nocí. Obrazu dominuje zvonička, symbol pokoje městečka schouleného pod Trúbou.

 

Text a reprofoto © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *