Masopust

Podobně jako Velikonoce je také pohyblivým svátkem. Začíná v období od Tří králů (6. ledna) a trvá do počátku postní doby (Popeleční středa). Masopust je oslavou konce zimy a začátkem jarních zemědělských prací. Jeho poslední tři dny jsou provázeny průvody masek, karnevalem a uzavřeny půlnočním troubením ponocného.

O masopustních rejích z Čech i Moravy jsou dochovány písemné zprávy již ze 13. století. Kolem 18. století se začaly pořádat taneční zábavy, které postupně zlidověly.

Masopustní tanec s medvědem.  

O masopustní tradici vyprávěla v pořadu „Od Tří králů do popelce: Masopust na Valašsku“ pracovnice Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm  Mgr. Jana Tichá 23. ledna 2018 v přednáškovém sálu Sušáku při setkání Valašského muzejního a národopisného spolku.

Název karneval má původ v latině (krne vale – sbohem maso). Masopust je obdobím vegetačního klidu, kdy je čas na domácí práce. Masopust (fašank, končiny, ostatky) vrcholí závěrečnými dny, které začínají nedělním odpolednem a končí úterní půlnocí. Masopust je také časem zabijaček, kdy slanina, uzené maso, špek a další masité speciality střídají sladké pokrmy jako jsou koblihy či boží milosti. Chybět nemůže ani tekuté pohoštění. Ani maškarní rej s muzikou. Na Valašsku je nejrozšířenější maskou při masopustních obchůzkách medvěd a tanec s medvědem jako obřadní povinnost nelze odmítnout. K nejstarším formám masopustních masek patří převleky mužů za ženy, nevěsty či staré báby s nůšemi. Masopustní období uzavírá před úterní půlnocí pochovávání basy.

Pochováváním basy končí masopustní rej. 

K svátkům jarního období patří Hromnice (2. února) s pranostikou, že v tuto dobu „Skřivan musí vrznout, i kdyby měl zmrznout“.  A to je předzvěst blížícího se jara, které už netrpělivě přešlapuje za kopci.

Masopust ve Valašském muzeu v přírodě se uskuteční 3. února 2018 v Dřevěném městečku. Program zahájí dechová hudba Horňané a slavnostní projev z balkónu fojtství. Následovat budou masopustní obchůzky Sboru dobrovolných hasičů Francova Lhota a Valašského souboru písní a tanců Radhošť, z Moravského Slovácka a Slováckého krúžku Koňaré z Poštorné. Masopustní rej zakončí pochovávání basy.

Text a reprofoto © Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *