Staré pověsti ostravské

Ostrava  padesátých let? Kopání uhlí sbíječkou, šramačkou, kylofem, lopatou, černý bezručovský vzhled se smrtící hrozbou  důlních plynů, metanu za krkem. Ano, je pravdou, že všechny ty podzemní díry, chodby, překopy, kanály, slepé jámy – šibíky musely s hrozbou zaplynování počítat a vstup do těchto  nepoužívaných a nevětraných děl musel být  řádně zamezen a znepřístupněn, zakřížován  dřevěným peřením z  odkorů, latí.

Ale chytré hlavy již dříve vynalezly důlní lampy, benzinové indikátory přítomnosti metanu. Důlní dozorci, štajgři je nosili s sebou a velikost zapáleného plamene za ochrannými dvojitými sítky signalizovala  množství metanu v procentech. Byl-li plamen nepokojný, zvětšoval se do ochranných sítěk benzinky, bylo zle. Zhasnout „benzinku“, nejlépe zastrčit do holinky, nebo zředit množství metanu v ovzduší stlačeným vzduchem z hadice a pryč do čerstvých větrů!

Později došlo k automatizovanému sledování koncentrace metanu s akustickým hlášením překročení povolené koncentrace umisťovaným pod rubání. Když jste ale měli mít nakopáno, ať  se splní norma, tak pryč s tím protivným pískačem! Pusť na něj hadici se stlačeným vzduchem, nebo přehoď přes něj  kabát, ať se splní fedruňk!

Ale nedá se říct, že boj s metanem nic Ostravě nepřinesl! Když na dole Bezruč podkopali částečně  jámový ohradník (nedotknutelný ochranný pilíř kolem těžní jámy), a do vyuhleného prostoru poklesl tehdejší Most Pionýrů u Nové radnice, došlo k narušení plynového potrubí pod ním vedeného, takže jiskra ze sběračů projíždějícího trolejbusu získala Ostravě nový most přes řeku Ostravici!

Také unikající metan kanalizací v omezeném množství byl zneškodněn zapálením v kuchyni přilehlé tehdejší krajské správy VB (nad 9% koncentrace metan již nevybuchuje, pouze hoří). Bohužel, jak jsme o celé události slyšeli, nepodařilo se natrvalo využít  takto  úsporně dodávaného media k vytápění ani k vaření v kuchyni bývalé  instituce.

Je též pravdou, že se projevil  vliv metanu na zvýšené poctivosti havířů v dole. V Ostravě se stejně jako v celé ČR krade, a to i kamarádům v dole. Co se krade? Především nářadí, oškrty, sekery, pily, pneumatické utahovačky šroubů, klíče, kladiva. To všechno se  před důlními zloději (kamarády havíři) muselo schovávat. Kam? Nu, potopit do vodní stoky, nebo zahrabat někam do  zakřížovaných, nepoužívaných a nevětraných chodeb. Opakovaně se stalo, že se v nevětrané chodbě zloděj  stačil  sotva  párkrát nadechnout a díky metanu radost z kořisti si už nikdy nezopakoval, což podstatně zlepšilo úctu k soukromému vlastnictví v OKR.

Text © Vladimír Sobotka

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *