Milý tisk č. 15 – aneb divadlo Dolní Paseky

V současnosti už jde jen o ohlédnutí do historie. I kdyby ansámbl divadelních ochotníků na rožnovských Dolních Pasekách ještě existoval, pak Kamenec – někdejší domovská scéna, už nikoliv.

Milý tisk č. 15, který vzešel z pera Dolnopasečana Jana Macha pod názvem „Za oponou času“ je cenným ohlédnutím za někdejším dolnopaseckým ochotnickým divadlem.

„V divadelním souboru na Dolních Pasekách jsem působil patnáct let (1965-1980). Poznal jsem tu nadšenou a obětavou partu a navázal krásné přátelské vztahy. Tato doba se mi stále připomíná. Občas potkávám některé herce.

Byla by škoda, aby zajímavá a dlouhá doba, kdy se na Dolních Pasekách hrálo divadlo a Kamenec byl střediskem bohaté kulturní činnosti, upadla v zapomnění.“

Těch divadelních her od roku 1953 do roku 1980 (tedy za 27 let) bylo nastudováno, secvičeno, odzkoušeno a odehráno celkem 23! A nejednalo se o kusy pouze „lehkého“ žánru, ale o divadla tak říkajíc závažného rázu, jako například „Maryša“, „Lucerna“, „Její pastorkyňa“, „Paličova dcera“, „Selský práh, „Gazdina roba“, „Jeppe z vršku“ a další.

V Milém tisku č. 15 jsou dokumentární fotografie některých divadelních představení. Je také uvedeno, že dolnopaseckým divadelním souborem prošlo během jeho činnosti přes devadesát herců a Milý tisk č. 15 nabízí vzpomínky některých z nich.

„Rožnováci rádi vzpomínají na ochotníky z Dolních Pasek,“ uvedl závěrem autor Milého tisku Jan Mach. „Hráli divadelní hry nejen na Kamenci a u Taty Janoštíka, ale i v okolních obcích. Pro mnohé herce je to nezapomenutelná část jejich životního příběhu.“

A Jan Mach doplňuje: „Děkuji všem hercům a dobrým přátelům z Dolních Pasek, kteří mně pomohli oživit vzpomínky.“

Milý tisk č. 15 vydala Městská knihovna v Rožnově pod Radhoštěm, kde vyšel v rámci projektu tvůrčí skupiny seniorů „Město v mé paměti“.

Text a reprofoto © Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *