Vernisáž fotografií Jakuba Sobotky – Praha

Jatka 78 v Praze na Bubenském nábřeží byly v úterý 6. února 2018 ve znamení značného vzruchu. Během dopoledne a části odpoledne musely být připraveny fotografie pro podvečerní vernisáž.

Fotografie nebyly klasicky zarámované nebo umístěné v panelech, zavěšených na zdech, ale panely s fotografiemi byly volně zavěšeny v prostoru, takže si s nimi mohly pohrávat nejen oči návštěvníků výstavy, ale i vzdušné proudění, které takto dodávalo výstavě na dynamice. Instalovat fotografie nebylo nijak snadné, na štěstí měl jejich autor, znamenitý fotograf Jakub Sobotka,  dostatek pomocníků, takže instalace fotografií byla včas hotova a vernisáž ve stanovený termín zahájena. O fotografickém umu, vynaloženém úsilí a konečně také o celkovém výsledku vypovídají následující dokumentární fotografie. Návštěvníci mohou výstavu navštívit a vystavené fotografie shlédnout až do 15. března 2018.

 

Zajděte si na Jatka78. Výstava fotografií Jakuba Sobotky potrvá do 18. března

„Snažím se vytvářet civilní portréty tanečníků. Proto jsou v obyčejném, tréninkovém oblečení, bez make-upu a jakýchkoliv rekvizit. Nechávám jim volnost a chci, aby se projevili takoví, jací opravdu jsou,“ říká Jakub Sobotka o svém cyklu černobílých fotografií PERFORMERS, který můžete až do 18. března zhlédnout v pražských Holešovicích.

Fotografie se vznášejí v kavárně kulturního centra Jatka78. „Pro prostor Jatek78 jsem zvolil instalaci fotografií ve formě kinetických objektů zavěšených pod stropem. Tanečníci se vznášejí nad hlavami návštěvníků, jsou v pohybu, který k tanci neodmyslitelně patří,“ popisuje Sobotka.

Výstava byla slavnostně zahájena vpodvečer v úterý 6. února. Úvodního slova se ujali Nataša Novotná a Václav Kuneš, zakladatelé českého souboru 420PEOPLE. Oba dva patří mezi první tanečníky, které Sobotka portrétoval, jejich fotografie tedy na Jatkách78 nemohou chybět. Výstavou byl navíc zahájen 11. ročník festivalu současného tance TANECVALMEZ, u jehož zrodu zašovský fotograf stál a v rámci něhož začal cyklus PERFORMERS vznikat.

Myšlenka zachycovat civilní portréty předních českých i světových tanečníků se zrodila roku 2015. První kousky vznikly ve spolupráci s Jo Strømgren Kompani​ a českým souborem 420PEOPLE, který také po vernisáži vystoupil v divadle na Jatkách78. V jejich choreografii Mirage předvedla své herecké umění také Chantal Poullain.

Vedle portrétů tanečníků ze souboru 420PEOPLE si můžete na výstavě prohlédnout norské umělce z Jo Strømgren Kompani, české soubory DEKKADANCERS a Burki&Com, polskou Witaminu T či francouzské tanečníky kolem choreografů Kadera Attou a Andrewa Skeelse. Všechny spojuje to, že vystupovali na festivalu TANECVALMEZ.

Text © Bára Sobotková a sb
Foto © archiv Jakub Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *