Jubilující cyrilometodějská kaple na Radhošti

V roce 2018 si kaple sv. Cyrila a Metoděje na Radhošti připomíná 120 let své existence. Jedná se o nejvýše položený chrám v České republice  (1129 m n. m). Vystavěna je z místního kamene. Vysvěcena byla 11. září 1898 arcibiskupem Theodorem Kohnem za účasti 30 000 poutníků. V roce 1926 byla celá stavba obložena šindelem a přístavbou zvonice získala současnou nezaměnitelnou podobu.

Radhošťská kaple je výjimečná tím, že nevznikla z nařízení světské ani církevní vrchnosti, ale (jak se i dnes traduje, ji postavili „Valaši sobě“) z vůle moravského lidu, jako projev vděku a úcty věrozvěstům Cyrilu a Metoději.

O kapli pečoval spolek Matice Radhošťská, ten však musel v roce 1951 nedobrovolně ukončit svou činnost. Činnost Matice Radhošťské byla obnovena až roku 1994. Od této doby prošla kaple postupnou a nákladnou rekonstrukcí.

Nejstarší dochovanou památkou na Radhošti je kamenný kříž z roku 1805, původně postavený v místě sousoší sv. Cyrila a Metoděje, v současnosti se nachází před vstupem do kaple.
Největší pamětihodností, tedy tím, co je „hodno paměti“, je však především dílo sv. Cyrila a Metoděje.

Cyrilometodějská kaple na Radhošti spadá pod duchovní správu římskokatolického farního úřadu ve Frenštátě pod Radhoštěm.

Bohoslužby.
Stanislavská pouť se koná 8. 5. 2018 (mše sv. v 10.30 hod.). Hlavní pouť 5. 7. 2018. Od tohoto data se konají bohoslužby v kapli každou sobotu vždy v 11.00 hodin. Poutní sezóna končí 28. 9. 2018 na sv. Václava.

(Více na: www.matice-radhost.cz)

sb
Foto © Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *