Lejsek bělokrký – elegantní letní host

Nenápadný a poměrně vzácný ptáček se pravidelně s nástupem jara vrací z letního pobytu v západní, střední a jižní Africe. Je jím lejsek bělokrký (Ficedula albicollis), velký 12 až 13,5 cm. Sameček je elegantně černobílý, kromě bílých skvrn na křídlech má výrazný, široký, nepřerušovaný bílý „límeček“ kolem krku. Má také čistě bílý kostrc. Oproti tomu je samička nevýrazně šedohnědá a bílý kroužek kolem krku má jen slabě naznačený.

Jako prvý přilétá v dubnu sameček a hned vyhledá vhodnou dutinu na hnízdiště, tu pak se samicí, která přilétá později obsadí. Usazují se i ve vyvěšených budkách. Hnízdí v nižších nadmořských výškách. Vyskytují se také ve světlých okrajích lesa na úpatí Radhoště. Mají rádi listnaté háje, osidlují však také zahrady a hřbitovy se vzrostlými stromy.

Ozývají se vysokým a pronikavým „sííp“.

Sameček střeží hnízdiště a samičku na hnízdě, ve kterém bývá 4 až 7 vajíček modrozelené barvy. Ta jsou často uspořádána tak, že uprostřed hnízda leží jedno vejce a okolo něho v kruhu vejce ostatní.

Lejsek bělokrký se živí především létajícím hmyzem. Při špatném počasí sbírají hmyz a pavouky i se země a z větví a jsou tak užiteční hubením škodlivého hmyzu.

Po vyhnízdění lejsek bělokrký odlétá v měsíci srpnu zpátky do afrických zimovišť.

Text a foto © Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *