Výstava „Prezident T. G. Masaryk“ v zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí

Výstava „Prezident T. G. Masaryk“ se koná v muzejním a galerijním centru v přízemí zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí. Návštěvník se může obeznámit se zajímavými i méně známými tématy spojenými s prvním československým prezidentem T. G. Masarykem. Je to například Masarykův vztah ke knihám, že měl v oblibě koně i automobily, jaká byla jeho oblíbená jídla a jaký byl jeho vztah k valašským městům za která kandidoval.

„Masaryk je postavou velmi zajímavou,“  uvedl pracovník okresního archivu Mgr. Zdeněk Pomkla. „Vlastně ani nevíme, kdo je jeho otcem. A zřejmě se to už ani nedozvíme, protože jedna z pravnuček zakázala zkoumání DNA.

Na Valašsko a přímo do Valašského Meziříčí se Masaryk poprvé podíval v roce  1905, kdy trávil dovolenou na Žabárně. Masaryk kandidoval za východomoravská města, takže není pravda, že objížděl zdejší vesnice, protože za ně nekandidoval.

Ve Valašském Meziříčí se utvořila skupina jeho podporovatelů, byli to většinou jeho bývalí žáci, studenti, a lidé, kteří měli podobné názory jako on. Jeho kandidatura v roce 1907 za Valašsko byla nejschůdnější a měl tady největší šance. Volební kampaň byla v té době velice drsná. O jeho postupu do druhého kola rozhodlo, že jeho protikandidát ze sociálně demokratické strany požádal své voliče, aby volili Masaryka.

 Známá je fotografie z doby, kdy se Masaryk dozvěděl, že byl zvolen poslancem, je na ní se svými příznivci. Po 100 letech vznikla podobná fotografie, kdy obyvatelé Valašského Meziříčí utvořili stejně početnou skupinu a na tom samém místě se pokusili udělat rekonstrukci této fotografie.

Už v roce 1910 pojmenovali ve Valašském Meziříčí jednu ulici jako Masarykovu u příležitosti jeho narozenin, po vypuknutí první světové války byla přejmenována na Gymnaziální třídu.

Dnes už si nedokážeme představit co Masaryk pro stát a pro všechny kolem znamenal.“

 

Na vystavených tabulích jsou dobové články a fotografie, týkající se Masaryka, v zasklených vitrínách plakety, Masarykovy knihy, jeho plastiky a po stěnách jsou rozvěšeny obrazy a fotografie týkající se Masaryka.

Výstava je uspořádána v rámci 100. výročí vzniku Československa a také jako připomenutí 111. výročí zvolení T. G. Masaryka poslancem za východomoravská města.

Výstava „Prezident T. G. Masaryk“ v zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí potrvá až do 17. 6. 2018.

 

Text a foto © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *