Výstava „Panenky ze všech koutů světa“ v zámku Kinských ve Valašském Meziříčí

Panenky provázejí člověka od nejstarších dob. Z mnohdy spíš symbolické podoby, zhotovené ze snadno dostupného materiálu, se využitím moderních technologií časem proměnily až do současné komerční podoby. Panenka nesloužila jen na hraní, napomáhala získat nejrůznější dovednosti, u děvčat například k mateřství, ale mnohdy posloužila v černé magii k ochraně majitele.

Ke zhotovení panenky postačil nejdostupnější materiál, hlína, dřevo, kůže, textil, kukuřičné šustí a další přírodniny. V 19. století se z výroby panenek stalo důležité průmyslové odvětví, panenky byly vyráběny z vosku, porcelánu, celuloidu, plsti, a ve 20. století z gumy a syntetických materiálů ve velkých sériích. Změnilo se i jejich využití a často jsou používány v propagaci a v národních krojích jako vyhledávané suvenýry.

České, moravské a slovenské krojované panenky se odlišují množstvím osobitých znaků, které se vztahují ke konkrétním oblastem. Panenky evropské a ruské se odlišují hlavně ošacením, odrážejícím prostředí vzniku. V Indii jsou panenky oblékány do tradičních oděvů z přírodních materiálů a jelikož je narození dítěte považováno za mimořádný projev přízně bohů jsou děti hýčkány a obklopovány panenkami a hračkami.

V Japonsku jsou nejrozšířenější panenky dřevěné, pestře pomalované. Děvčata považují panenky vyrobené z papíru „magašibina“ za „starší sestřičky“. Začátkem března, kdy mají panenky v Japonsku svátek, jsou po domácnostech vystavovány v poličce.

Panenky amerických Indiánů byly vyráběny se z pálené hlíny, dřeva, kůže, látek a sloužily k výchově a osvojení dovedností. Panenky mexických holčiček mají kroje z hadříků. Jihoamerické panenky z pestrobarevného vlněného textilu jsou žádány jako suvenýr.

 

Africké panenky jsou vyrobeny z dostupných materiálů a vycházejí z odlišnosti světa, který tamní obyvatele obklopuje. Panenky a hračky vyrobené v Senegalu jsou žádanými suvenýry.

Svět panenek – panenky ze všech koutů světa, výstava v Zámku Kinských dokazuje, že panenky se staly trvalou součástí života lidí. Textový doprovod i výborné uspořádání výstavy umožní návštěvníkovi seznámit se s rozmanitostmi tohoto v současnosti již průmyslového odvětví.

Působivé jsou čínské panenky, africká panenka zhotovená z technického konopí, starožitná německá panenka z roku 1900. Dokonce i řeholnice mají své panenky. neschází na výstavě figurka námořníka s názvem přístavního města na čepici, jakou si přiváželi námořníci na památku z cest.

Je na výstavě možné vidět celou „panenkovou školu“ s žáky i panem učitelem, půvabnou ruskou panenku, panenky v podobě černoušků a také panenku v automobilu.

 

Neobyčejně působivou panenkou je samuraj, představující chlapce z Gogatsu, sedícího na bílém koni. Panenka je ručně vyrobená tradiční technikou a slouží jako dar k „Chlapeckému festivalu“, což je ceremonie k ochraně chlapců. Panenka je v samurajské společnosti věnována právě narozenému chlapci s přáním, aby jej chránila před nemocemi a nehodami.

Neobyčejná výstava „Panenky ze všech koutů světa“ potrvá v zámku Kinských ve Valašském Meziříčí až do 26. srpna 2018.

 

Text a foto © Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *