Rozloučení s Ing. Františkem Přikrylem

Znali jsme se desítky let z rožnovské továrny Tesla. I pak, kdy už jsme byli mimo pracovní proces. Technik, odborník, člověk znalý věci a řešení problémů. Vždy vstřícný, ochotný poradit a pomoct. Kdo se někdy octl v procesu továrního provozu, ať už ve vývoji a výzkumu, nebo ve výrobním provozu, ten dokáže ocenit nezištnou radu, jak nečekaný problém vyřešit.

Ing. František Přikryl měl dva mladší bratry. V dětství musel pomáhat v hospodářství. Absolvoval gymnázium a pak vysokou školu elektrotechnickou v Praze. Nastoupil do Tesly Rožnov a zůstal jí věrný až do odchodu do důchodu.

Ing. František Přikryl jako starosta obce Hutisko-Solanec.

S první manželkou postavil na Hutisku rodinný domek a vychovali dvě dcery. Na Hutisku byl místostarostou, pak také starostou. Po smrti manželky předal dům dětem a vrátil se do Rožnova. Šest let se věnoval průvodcovské činnosti ve Valašském muzeu v přírodě. S druhou ženou se aktivně podílel na vedení Klubu seniorů v Rožnově, pomáhal organizovat vzdělávací, kulturní, společenské akce, které také dokumentoval, měsíčně vydával časopis Seniorek a inicioval mnoho dalších aktivit.

Nikdy nepodlehl beznaději, přijímal život s neobyčejnou pokorou, statečně se potýkal s nemocí až do poslední chvíle.

Zemřel doma v neděli 12. srpna 2018 ve věku 82 let.  Poslední rozloučení se konalo 16. srpna 2018 v rožnovském kostele, krátké rozloučení následovalo v kostele na Hutisku-Solanci, pak byly jeho ostatky uloženy na místním hřbitově do rodinné hrobky.

Ing. František Přikryl se snažil jít ostatním osobním příkladem. Odcházel s nadějí, že se znovu setká se všemi, které má rád, v nebi.

Jistě každý najde ve svém srdci nějakou vzpomínku, kterou s Františkem Přikrylem prožil.

Ing. František Přikryl jako starosta obce Hutisko-Solanec po katastrofální povodni v roce 1997 v Zákopčí.

Text a foto © Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *