Jakub Sobotka – netradiční fotografie světových tanečníků

TISKOVÁ ZPRÁVA
září 2018
Ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU jsou k vidění netradiční fotografie světových tanečníků festivalu TANECVALMEZ a fantazie městské krajiny

Od dnešního dne mohou lidé navštívit výstavu fotografií Jakuba Sobotky zahrnující dva výstavní cykly: Performers a Still Land.  Pod názvem cyklu Performers se skrývají netradiční černobílé portréty tanečníků předních českých i zahraničních souborů současného tance a v cyklu Still Land se autor zamýšlí nad veřejným prostorem, ve kterém žijeme. Slavnostní vernisáž spojena s tanečním vystoupením se uskuteční ve čtvrtek 20. září v 18 hodin a výstavu je možné vidět ve foyer budovy 15 do 31. října.

„Během vernisáže se návštěvníci kromě setkání s autorem fotografií mohou těšit na komponovaný večer žáků tanečního a hudebního oboru ZUŠ B-ART. Žáci předvedou choreografie v různých tanečních stylech – klasický, moderní a streetový tanec, ukázku z nového celovečerního projektu Tanec pralesa a také zazpívají známé songy z populárního a sólového zpěvu,“ pozvala na vernisáž Ing. Petra Kubíková, ředitelka
14|15 Baťova institutu, p. o.

ZUŠ B-ART je již více než deset let pořadatelem mezinárodního festivalu současného tance TANECVALMEZ. Jakub Sobotka stál u zrodu festivalu a navázal řadu přátelství s jednotlivými umělci. Portréty začaly vznikat v roce 2015, což byl pro TANECVALMEZ přelomový rok. Tehdy na festivalu vystoupil norský soubor Jo Strømgren Kompani s kultovní Taneční poctou fotbalovému umění a soubor 420PEOPLE s českou premiérou Taneční pocta ping-pongu, rovněž z dílny Jo Strømgrena. Při nácviku této choreografie začaly vznikat první portréty. K tanečníkům z Jo Strømgren Kompani a 420PEOPLE postupně přibývali další špičkoví umělci – DEKKADANCERS, Burki&Com, polští Witamina T či francouzští tanečníci kolem choreografů Kadera Attou a Andrewa Skeelse. Letos přibyly portréty italských SpellBound Contemporary Ballet, ND3, Holektiv a Nabil Ouelhadj Company.

„Jde mi o člověka, chci, aby se před objektivem otevřel, odložil masku, byl sám sebou. Na druhou stranu respektuji osobnost umělce, která je výjimečná. Vše ostatní je upozaděno, aby neodvádělo divákovu pozornost,“ dodává Jakub Sobotka k cyklu černobílých fotografií.

„Pro výstavu ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU jsem zvolil netradiční instalaci fotografií ve formě kinetických objektů zavěšených pod stropem. Tanečníci se vznášejí nad hlavami návštěvníků, jsou v pohybu, který k tanci neodmyslitelně patří,“ popisuje autor výstavy Jakub Sobotka.

V cyklu Still Land vystavuje autor fotografií pohledy na městská zákoutí z různých částí Evropy. Název je volnou parafrází jiného fotografického žánru – Still Life (zátiší). Vychází totiž ze stejné podstaty – čas se zastavil.

„Na jednu stranu mi jde o oslavu lidského umu, fantazie a tvůrčího ducha, oproti tomu stavím entropii a proces, kdy si příroda bere vše zpět. Jde mi také ale o nastavení zrcadla upozornění na střet komerce s tradicí. Nejedná se o abstrakci, jde spíš o zjednodušenou formu záznamu městské krajiny. Snažím se zbavit rušivých vjemů. Podle toho fotografické dílo pocitově komponuji. Člověk je pro mě důležitý, v obrazech je ale posunut do druhého plánu, nachází se v reflexích, na pozadí, ve formě vrženého stínu… Nechávám divákovi prostor pro fantazii, každý v tom může vidět něco jiného, proto jsou názvy strohé – místo kde fotografie vznikla,“ vysvětluje Jakub Sobotka svůj tvůrčí záměr.

Více informací na www.14-15.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *