Literární cena Richardu Sobotkovi za knihu „Emaneul Vencl“

Knížka „Emanuel Vencl“, kterou v roce 2017 vydala Střední zemědělská a přírodovědná škola v Rožnově pod Radhoštěm, získala v září 2018 v Klubu autorů literatury faktu „Čestné uznání Egona Ervina Kische“. 
Všem, kteří se na jejím vydání jakkoliv podíleli, patří poděkování za obětavou pomoc.

Kdo byl Emanuel Vencl.

Po nastoupení na místo ředitele zimní hospodářské školy v Rožnově poznal Emanuel Vencl, jak velmi zanedbané je valašské zemědělství. A uvědomil si, že pokud má hospodářská škola, kde byl jmenován ředitelem, prospět místnímu zemědělství, pak nepostačí jen práce učitele ve škole, ale musí jít mezi lidi, žijící často v primitivních podmínkách a nedůvěřujících každé novotě. Musí je přemlouvat a přesvědčovat, že by mohli hospodařit i jinak, než jak hospodařili jejich otcové. Jako rodák z venkovské obce uvědomělého a vzdělaného Podřipska si v učitelské brašně přinesl na chudé a hornaté Valašsko nejen lásku k venkovu, ale i vůli pro venkov pracovat.

I proto začal chodit do vesnic, přesvědčoval, dokazoval, někdy i prosil, až posléze jeho dobrá vůle prospět místnímu zemědělství začala získávat důvěru Valachů.

Nedělal žádný rozdíl mezi postem učitele a ředitele školy, mezi prostým sedlákem či malým hospodářem. Každému byl upřímným přítelem a rádcem. Ziskem, který mu přinášel radost, bylo poznání, že jeho práce má smysl.

Emanuel Vencl zaváděl všechny možné pokrokové prostředky k zvelebení hospodářství na Valašsku. Především si uvědomoval, že hlavně zvýšením vzdělání lze obyvatelstvu pomoct co nejúčinněji. To také považoval ve své práci učitele za nejzákladnější.

Text a foto © Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *