Zoologická zahrada Lešná – oáza klidu a harmonie

Safari s některými druhy zvířat umístěnými ve volných výbězích připomíná Zoologická zahrada Lešná u Zlína. Je to příhodné místo pro celodenní pobyt v příjemném prostředí lesoparku a s podívanou na exotickou faunu. Neschází zábavný koutek pro děti, snadno dostupné je i občerstvení.

Tradice chovu zvířat tady sahá až do počátku 19. stol., kdy lukovský hrabě Josef Jan Seilern (1752-1838) nechal zřídit na návrší Lešná bažantnici. Později zde byla chována také zvěř srnčí a jelení. Vznikaly hospodářské budovy včetně skleníků s exotickými rostlinami. Roku 1830 tvořil Lešnou ucelený komplex budov kolem zámku, harmonicky zasazených do krásného přírodního prostředí.

V letech 1887-1894 začal František Josef Mária I. Seilern od základů budovat secesní lovecký zámek. Tehdy netušil, že se jednou Lešná promění v novodobou zoologickou zahradu. Jeho syn Josef Seilern se soustavně věnoval přírodovědeckým studiím, zejména ornitologii. Byl členem mnoha vědeckých společností, procestoval téměř celý svět. Specializoval se na sběr paleartktických ptáků a jejich vajec, především na taxonomický výzkum kolibříků. Jeho jménem byl dokonce pojmenován poddruh klouzálka a střízlíka. Výsledkem sběratelské vášně byla unikátní sbírka vycpanin a kožek v počtu kolem 25 000 exemplářů ptáků a kolem 42 000 ptačích vajec. Asi 10 000 exemplářů se týkalo právě kolibříků.

Neblahý vliv na osud vzácné sbírky měla druhá světová válka. Část preparátů přenesli sami Seilnerové ještě před koncem války do Rakouska. O zbylé sbírky se po roce 1945 podělila muzea v Praze a Brně, takže z původního komplexu zůstalo v Lešné jen torzo. Zámecké prostory pak sloužily jako skladiště krajského archivu.

Zoologickou zahradu založil roku 1928 majitel zámku Josef Jan Seilern jako soukromou. Měla však i ryze odborné chovatelské úspěchy. Náležel k nim například v roce 1932 i prvý odchov pěti emu hnědých.

Po válce však byl další osud areálu v Lešné na vážkách, přece se areál podařilo zachránit před zánikem. V roce 1948 byla zoo Lešná znovu zpřístupněna pro veřejnost. V roce 1952 zde bylo kolem 15 druhů zvířat, v roce 1972 už to bylo 200 druhů zvířat.

V současnosti ročně navštíví Zoo Lešná kolem 500 tisíc lidí a je po pražské zoo druhou nejnavštěvovanější zoo z patnácti zahrad v ČR.

Zoologická zahrada má téměř 48 ha, chová přes 2300 druhů zvířat, nechybí slon africký, nosorožci i mravenečníci. V areálu Zoo se nachází přes 13 000 druhů rostlin. V zámeckém parku roste přes 104 druhů vzácných dřevin a bylin.

Zoologická zahrada v Lešné je oázou klidu a harmonie. Představuje moderní safari, kdy je dokonce možné procházet voliérou, také mezi klokany, nebo mezi sudokopytníky. Neobyčejný pohled je na upravenou expozici lachtanů. Vizuální kontakt na většinu zvířat ve výbězích je zcela bezprostřední.

Od narození lukovského hraběte Josefa Jana Seilerna v roce 2018 uplynulo 266 let a od založení Zoologické zahrady Joseferm Janem Seilernem v roce 1928 uplynulo v roce 2018 právě 90 let. Věru by se oba Seilernovi podivili, jak se původní bažantnice na návrší Lešná do dnešních dnů změnila.

Přívětivou zoologickou zahradu v Lešné můžeme symbolicky shlédnout jako obraz „ZOO skupinové foto“ při návštěvě rožnovské Polikliniky během pobytu v čekárně ORL MUDr. Jaromíra Veitha. Obrazu dominuje zámek, který nenechá nikoho na pochybách, že se jedná o Zoologickou zahradu Lešná. Obraz je plný optimismu. A také plný zvířat. Ředitel zoo s bohatýrským knírkem pod nosem se nemůže nacházet jinde, než právě ve středu obrazu. Po stranách jsou přátelsky se usmívající lvi a tygři, na pozadí afričtí sloni a žirafy. Ze stran zasahují do obrazu stromy a kde je nějaká větev, tam je opice, pták nebo i plaz. Zatím co v popředí obrazu je vyobrazen rybník s lachtany, tvory vázanými na vodu, ale i s potápěčem s pěkným kapříkem v náručí, pak horní část obrazu zdobí poletující motýli.

Autor obrazu není znám. Pan doktor Jaromír Veith koupil obraz dýchající pohodou na Soláni a ozdobil jím čekárnu své lékařské ordinace.

Text a foto © Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *