Další počin rožnovské městské knihovny: Milé tisky č. 16 – „Rožnovské mlýny“

Autorem svazku č. 16 Edice Milé tisky „Rožnovské mlýny“ je rožnovský rodák Michal Chumchal. Ten zasvěceně vypráví o existenci mlýnů „Horních“ a také mlýnů „Dolních“ v Rožnově z časů, kdy obilniny patřily k základu obživy a k jejich využití bylo potřeba zrno nejprve semlít.

Všelijakých mlýnků bylo hodně, některé z těch malých se roztáčely ručně, existovaly i nožní mlýnce. Větší produkci bylo možné zajistit u mlýnů větších a velkých, u kterých hnací silou byla voda. Posledním vodním mlýnem v Rožnově byl „Paláčkův mlýn“, jeho torzo je podnes dobře patrné nedaleko městského centra. V nových časech byly mlýny poháněny elektřinou.

„Moje osobní vzpomínky na provoz (Paláčkova) mlýna a pily jsou dodnes velmi živé,“ uvedl autor Michal Chumchal. „Pamatuji si, jak jsme chodili ze školy ve Štefance a v mlýnské pekárně si kupovali dalamánek z chlebového těsta, pokmínovaný a osolený, za tehdejší černou poválečnou korunu.“

„Rožnovské mlýny“ vyšly v Edici Milé tisky č. 16 v rámci projektu tvůrčí skupiny seniorů „Město v mé paměti“ při Městské knihovně v Rožnově pod Radhoštěm.

Text a foto © Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *