Na uháčkováni našich dějin postačí 20 km příze

Svět nebyl nikdy kulatější do chvíle, kdy se šikovné ženské ruce chopily jehlic a háčkovací příze. Stačí pootočit klubíčkem a sledovat postavičky, jak je čas posouvá po horizontu dějin.

Autorka Lenka Bednářová to vzala hezky z gruntu. Lovci mamutů neměli obživu nijak snadnou. Zato pravěcí zemědělci už se parádili do pěkných sukýnek. To už na sebe nenechala čekat doba kovů, které využili zruční Keltové, ale Germáni a Římané se navzájem třískali železem hlava nehlava. Lidé Velké Moravy patrně neměli na holiče, ale Přemyslovcům to i s vousy v aksamitových čapkách a hermelínu slušelo. Fešáka Jana Lucemburského potrápili Boží bojovníci, ti si vrásky nedělali a kdo nešel s nimi, vzali ho kosou nebo cepem.

Vzpomínáte na období renesance za Rudolfa II.? To se to v Praze bádalo a vymýšlelo a kouzlilo. Kdo mohl tušit, že chodníček do moderních dějin povede přes třicetiletou válku? Víra a katovské řemeslo měly prim. To už byla za humny doba osvícení. A co myslíte? Zase války a války. Vynálezci vymýšleli jakými prostředky snadněji zahubit co nejvíce lidí (nepřátel samozřejmě). Války nakonec ovládly vše, techniku, modernizaci i umění. Hlavně polykaly ve velkém lidi. Komunismus bylo jen takové hladové pozlátko, jeho kolaps znamenal vkročení do světa, který nás v současnosti obklopuje.

Připadají vám háčkované dějiny poněkud morbidní? A zkoušeli jste si na ty figurky, které je vytvářejí, sáhnout, jak jsou hebké a měkoučké, jak hezky se s nimi laská? A pak, že není na světě krásně!

Kolekci háčkovaných postav z českých dějin vytvořila Lenka Bednářová. Pracovala na hebkém zhmatatelnění naší historie dva roky, spotřebovala na dvacet kilometrů příze, stovku korálků a k tomu navíc i dámské punčochy. Pak není divu, že se její uháčkovaná historie dostala do České knihy rekordů a kuriozit.

Lenka Bednářová to prostě s přízí umí. Svědčí o tom i její knížka Háčkování, hračky, ozdoby, drobnosti.

Bystrá hlava a šikovné ruce leccos dokáží, třeba i uháčkovat dějiny.

Výstava Háčkované dějiny – průřez českými dějinami od pravěku do 21. století, prezentuje Zámek Kinských ve Valašském Meziříčí až do 7. května 2017.

Text a foto © Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *