Vánoce na pohlednicích

Historie zasílání vánočních pohlednic začala v polovině 19. století v Anglii, kdy obchodník Henry Cole nechal zhotovit vánoční obrázky u výtvarníka Johna Caiicota Hersleye a ty rozesílal svým známým. Vánoční pohlednice si rychle získaly oblibu a rozšířily se po celém světě.

V současné době sláva a obliba vánočních pohlednic pohasíná s nástupem mediální elektroniky. Ještě na počátku 21. století bylo dobrým zvykem rodině, přátelům a známým poslat o vánočním čase pohlednici s vánočním motivem. V současnosti je to záležitost mobilních telefonů a internetu, kde elektronické vánoční souznění mnohonásobně překračuje někdejší listovní zásilky.

Ne příliš staré časy v tomto ohledu připomíná drobný výběr vánočních pohlednic přibližně za období posledních osmdesáti let. Nostalgicky půvabné vánoční pohlednice z konce 19. a počátku 20. století se hledají v archivu marně.

Námětem vyobrazení vánočních pohlednic jsou zpravidla zasněžené chaloupky v horách pod lesem s teple nažloutlými zářícími okny. Jsou to také betlémské výjevy. V časech dřívějších to byla oblíbená parketa malířů, v současnosti spíš fotografů zaznamenávajících většinou přírodní motivy.

I když vánoční pohlednice časem procházejí výtvarnou, tvarovou i dekorativní inovací, námětově zůstávají téměř beze změny. Ani jejich poslání se nezměnilo, tímto hřejivým pozdravem si připomenout příbuzné, přátelé a známé.

Autoři vánočních pohlednic: Bero Ring, Červenka Andrej, Hartinger Z., Kaminská Monika, Lada Josef, Miler Zd., Sobotka R., Škoda F., Zubek Jan, neznámí autoři.

Text a reprofoto  © Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *