Z Rožnova na Valašsku do Roznova v Texasu

Až dosud opomíjenou emigraci Rožnovanů do Texasu v USA zaznamenal už druhou publikací amerikanista Dr. Lukáš Perutka. Prvý jeho literární počin „Za to spasitelské moře“ vydal v rámci edice Rožnovské malé tisky, svazek 25, Rožnov pod Radhoštěm v roce 2015. V roce 2018 to jsou „Rodinné příběhy Rožnovanů v Texasu“  (vydalo Nakladatelství Nová Forma, Týn nad Vltavou, 2018). I když se autor skromně uvádí jen jako koordinátor příběhů emigrantů s rožnovskými kořeny, ediční činnost jak v české tak i v anglické verzi se uskutečnila zcela v jeho režii.

Zatím co prvá knížka zaznamenává vznik prvých českých osad v Texasu od poloviny 19. století, navazující publikace pak uvádí osudy texaských Rožnovanů, někdy už páté generace emigrantů.

Lukáš Perutka v někdejším městečku Roznov, Texas, USA.

Počátek emigrace je datován rokem 1855. Rožnov opustilo odhadem na tisíc osob buď na vystěhovalecký nebo na cestovní pas, někdy i bez těchto dokumentů. Podnětem k emigraci byly neutěšené hospodářské a ekonomické poměry za Rakousko-Uherska. Po strastiplné, až tři měsíce trvající plavba plachetnicí se po roce 1870 parolodí zkrátila na několik týdnů. Náhlé zbohatnutí žádného vystěhovalce v Texasu nečekalo, jen tvrdá práce, která však do deseti let většinou přinesla výrazné zlepšení ekonomické situace přistěhovalců.

Rožnované odcházeli za moře bez jakýchkoliv jazykových znalostí angličtiny, naturalizace však znamenala často už ve druhé, ale zejména v dalších generacích zánik znalosti českého jazyka, který v současnosti ovládá jen několik historiků a odborných pracovníků.

Nikdy však u vystěhovalců nezanikla vzpomínka na svou původní vlast, jak je zaznamenáno v úvodu jedné kramářské písni o Americe: „Smutné vzpomínání na svou otčinu, krásnou to českou vlast“. Podnes existují krajanské spolky a konají se pravidelná setkání jednotlivých rodin rožnovských „Moravců“, z nichž se některé téměř po dvou stech letech rozrostly do počtu několika set.

Dr. Lukáš Perutka, beseda v Městské knihovně v Rožnově p. R.  

Kromě vlastenectví byla cennou devízou Rožnovanů pracovitost a neutuchající snaha po vzdělání, takže řada z nich dosáhla v USA významného postavení. Oproti tomu je u texaských Valachů pojem zejména slivovice téměř neznámý, a další alkoholické nápoje jsou užívány jen střídmě (už jedno pivo denně může pošramotit dobrou pověst na kořalečníka), takže konzumace „whiskey“ po celých lahvích se zjevně týká jen amerických filmových kovbojek a westernů.

Posluchači besedy o vystěhovalcích do Texasu  v rožnovské Městské knihovně.

Lukáš Perutka oběma publikacemi otevřel až doposud opomíjený jev emigrace z Rožnova na Valašsku do Roznova v Texasu.

Beseda nad knížkou Lukáše Perutky „Rožnované v Texasu“ se uskutečnila 12. února 2019 v Městské knihovně v Rožnově pod Radhoštěm.

 

Text, foto a reprofoto  © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *