Výroční schůze Valašského muzejního a národopisného spolku při Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm

Valašský muzejní a národopisný spolek při Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm uspořádal 25. dubna 2019 výroční členskou schůzi. Tradičně se jednalo o dosavadní činnost, hospodaření a výhled činnosti Spolku na rok 2019.

Významný byl vstup ředitele Valašského muzea v přírodě  Ing. Jindřicha Ondruše.

„Musím vám poděkovat za zájem o muzeum a muzejní věcí a poděkovat za veškerou pomoc, práci, spolupráci, kterou muzeum v různých formách poskytujete.

Rok 2018 byl pro Valašské muzeum v přírodě náročný, ostatně i začátek letošního roku je nabitý důležitými událostmi a tím, jak se muzeum dále rozvíjelo.

Jedním ze stěžejních úkolů je Libušín na Pustevnách. V letošním roce rekonstrukci dokončíme a v roce příštím otevřeme. Zároveň upravujeme objekt Maměnka, která vyžaduje periodickou údržbu. Tentokrát chceme jít víc do hloubky, zejména co se týká barevnosti, jak Libušínu tak i Maměnce chceme vrátit původní barevnost.“

Ing. Jindřich Ondruš mimo jiné také členy Spolku informoval o zásadní proměně muzea na Národní muzeum v přírodě, které vzniklo transformací příspěvkové organizace 11. prosince 2018 a sdružuje Hanácké muzeum v přírodě, Muzeum v přírodě Vysočina, Muzeum v přírodě Zubrnice a Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, které je zároveň sídlem Národního muzea v přírodě a také metodickým centrem pro ostatní muzea v přírodě v České republice.

Generálním ředitelem Národního muzea v přírodě byl jmenován Ing. Jindřich Ondruš, dosavadní ředitel Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.

Umístění generálního ředitelství nově vzniklého Národního muzea v přírodě právě v Rožnově pod Radhoštěm má své opodstatnění, jak ostatně dosvědčují údaje za rok 2018. V tomto roce mělo Valašské muzeum v Rožnově rekordní počet 354 000 návštěvníků a má 137 851 sbírkových předmětů, Muzeum v přírodě Vysočina navštívilo v minulém roce 74 325 lidí a má ve sbírkovém fondu 11 000 předmětů, Muzeum v přírodě Zubrnice navštívilo ve zmíněném roce 21 978 návštěvníků a ve sbírkovém fondu má 7 538 předmětů. Hanácké muzeum v přírodě si v roce 2018 prohlédlo 4 863 návštěvníků a má ve fondu 657 sbírkových předmětů.

„Jedná se o čtyři jedinečné instituce z různých částí republiky, působící v odlišných podmínkách se společným posláním,“ uvedl generální ředitel Národního muzea v přírodě Ing. Jindřich Ondruš. „Projekt optimalizace muzeí v přírodě představuje významnou kvalitativní změnu v postavení a činnosti muzeí.“

Národní muzeum v přírodě má jednotný vizuální styl, který vychází a navazuje na unikátní odkaz lidové kultury a architektury, což umožňuje jedinečnou vizuální identitu celku i jednotlivých institucí. Přičemž každé ze čtyř muzeí má svou „domovskou“ nosnou barvu – Valašské muzeum zelenou, Muzeum Vysočina červenou, Muzeum Zubrnice žlutou a Hanácké muzeum modrou.

Výroční členskou schůzi Muzejního spolku doplnila přednáška Mgr. Lenky drápalové na téma „Co nevíme o Valašském Kroji“.

Členové Spolku byli také pozváni na spolkový zájezd v sobotu 11. května 2019 do Uherského Hradiště na expozici Slovácko, také do Strážnice na prohlídku modrotiskové dílny a do Petrova na malované vinné sklepy.

Text a foto  © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *