Když se řekne židle

Na úpatí Hostýnských vrchů leží poklidné městečko Bystřice pod Hostýnem. Prvá zmínka o něm je z r. 1368. V 16. stol. zde těžili stříbrnou a železnou rudu.

Bystřice pod Hostýnem má původní renesanční zámek s barokní přístavbou (1765 – 68), barokní kostel sv. Jiljí (1744). Město je východištěm do turistické oblasti Hostýnských vrchů a na významné poutní místo Hostýn s nejvýše položeným poutním chrámem na Moravě.

Město Bystřice pod Hostýnem. 

Město proslulo především továrnou na ohýbaný nábytek, kterou r. 1861 založil Michael Thonet (nar. r. 1796 v Boppardu nad Rýnem, zemř. r. 1871 ve Vídni). Z dobrého řemeslníka vyrostl schopný organizátor, podnikatel a úspěšný designér. Továrna na ohýbaný nábytek v Bystřici p. H. byla v pořadí druhá ze čtyř, které Michael Thonet za svého života založil, dědicové po jeho smrti založili ještě další tři.

Památník Michaela Thoneta u Základní školy TGM. 

Vyráběl tisíce výrobků sedaček, lavic, křesel, houpacích křesel, stolků, květinových stolků, postelí, stojanových i závěsných věšáků, garnýží, lustrů, dětských sedaček a židlí.

Michael Thonet se vyučil stolařem a vyráběl nábytek. Téměř od samého začátku  prováděl pokusy s ohýbáním dřeva. Ohýbaný nábytek poprvé představil veřejnosti roku 1841 na průmyslové výstavě v Koblenci, kterou navštívil i rakouský kancléř Metternich, ten doporučil Thonetovi založit firmu na výrobu nábytku ve Vídni.

Jelikož byla po ohýbaném nábytku značná poptávka, založil Thonet roku 1856 továrnu v moravských Koryčanech, následujícího roku firmu rozšířil o závody v Bystřici pod Hostýnem, Vsetíně i jinde.

Základní škola TGM v Bystřici pod Hostýnem.

Thonet získal za svůj ohýbaný nábytek celou řadu významných ocenění, také zlatý kříž za zásluhy a rytířský kříž řádu Františka Josefa. řádu Františka Josefa.

S manželkou Annou Marií měl celkem třináct dětí, ale jen pět synů se dožilo dospělosti, ti po otcově smrti převzali vedení firmy.

Na počátku 20. století vyráběla firma na půl milionu kusů ohýbaného nábytku ročně. Firma měla v té době téměř 2000 zaměstnanců.

Thonetové zřídili v Bystřici pod Hostýnem odborné školy pro zpracování dřeva, mateřské školy, založili tovární kapelu, podpořili výstavbu železnice a vybudovali dělnické domy.

Vila v Nádražní ulici v Bystřici pod Hostýnem. 

Obtíže za hospodářské krize v roce 1924 donutily firmu ke spojení s akciovou společností Kohn-Mundus a ke změně názvu firmy na THONET-MUNDUS. Tento koncern existoval do konce druhé světové války. Dne 7. března 1946 se továrna stala národním podnikem THONET, v roce 1953 přejmenovaným na TON (Továrna na Ohýbaný Nábytek). Po roce 1989 byla změněna na státní podnik, od roku 1994 je TON akciovou společností.

Nejslavnějším výrobkem Thonetovy továrny byla „Židle č. 14“ („Konsumstuhl Nr. 14“) vyrobená roku 1859. Je složena ze šesti dílů, deseti šroubů a dvou matek, jednoduchá, lehká a pevná. Této „kavárenské židle č. 14“, legendární thonetky se v moravských Koryčanech vyrobilo nezměněnou technologií do roku 1930 přes 50 milionů, dostala se do kaváren a koncertních sálů i do významných budov po celém světě a také do pracovny amerického prezidenta.

Náměstí v Bystřici pod Hostýnem. 

Při návštěvě Bystřice pod Hostýnem je možné nahlédnout i do samotné továrny na ohýbaný nábytek s komentovanou prohlídkou za plného provozu, kde se výrobní postupy za více než 150 let téměř nezměnily.

 

Nejslavnějším výrobkem Thonetovy továrny byla „Židle č. 14“ („Konsumstuhl Nr. 14“) vyrobená roku 1859.

 

 

Při prohlídce města s mnoha krásnými vilami stojí za shlédnutí také pěkná Základní škola TGM u které se nachází busta zakladatele místní továrny na ohýbaný nábytek Michaela Thoneta.

Text, foto a reprofoto  © Richard Sobotka

 

 

 

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *