Výstava RC modelů v zámku Kinských – přehlídka lidského umu a dovednosti

Historie leteckého modelářství se začala v Československu rozvíjet začátkem 20. století. U jeho počátků byli známí letečtí konstruktéři Ing. Pavel Beneš a Ing. Miroslav Hajn, který roku 1912 napsal a vydal první českou knížku o létajících modelech, obsahující plány modelů. Praktický význam leteckého modelářství spočívá především v jeho technickém využití a při experimentech se stavbou létajících strojů. Bez ověření potřebných charakteristik na modelu – kopii budoucího nového typu letadla, není myslitelné sestrojení zkušebního stroje.

V průběhu let byly prováděny lety s bezmotorovými i upoutanými motorovými modely. Nejnáročnější jsou letecké modely ovládané rádiem.

Převážně právě poslední kategorii nabízí ke shlédnutí výstava RC modely zblízka, kterou je možné navštívit v zámku Kinských ve Valašském Meziříčí až do 12. března 2017. Výstavu pořádá Muzeum regionu Valašsko, p. o. ve spolupráci  s Valašským leteckým klubem a městem Valašské Meziříčí, kurátorem výstavy je archeolog Mgr. Samuel Španihel.

Velká výstava představuje to nejlepší z prostředí rádiem řízených modelů a patří mezi největší v republice. K vidění jsou  modely letadel, ponorek, automobilů a mnoha dalších strojů.

Na výstavě je možné shlédnout například model Luňák pro bezmotorové létání. Také jednomotorový celokovový vzletový dvouplošník s křídly a ocasními plochami potaženými plátnem Antonov AN-2. Eastbourne 1916 je anglický závodní speciál, vůbec první letadlo na světě řízené křidélky. Nádherný je model akrobatického dvojplošníku Ultimate 5300, ale také amerického cvičného a turistického letadla Monoprep 1929. Jednomotorový vrtulový dopravní letoun Cesna 195, vyráběný v letech 1947- 1954, mohl kromě pilota přepravovat i čtyři cestující. K vidění je také model vrtulníku Bell 206 JetRanger III. vlastní konstrukce i výroby.

Na výstavě je možné prohlédnout si také model minolovky Krake, která sloužila v námořnictvu NDR od roku 1957 do poloviny 70. let. Německou oceánskou ponorku U-505 z druhé světové války (model 1:72). A také nádherný model závodního automobilu Buggi (v měřítku 1:5). I sovětský tank T-55, který nahradil někdejší tanky T-34.

Na výstavě je legendární proudový letoun sovětské armády MIG-15 (měřítko 1:5). A také americký bombardovací letoun A-26 Invader, který byl ve službě od roku 1944, operoval v Itálii a také v Tichomoří.

Německý letoun Junkers Ju52, třímotorový samonosný dolnoplošník pro 3-4člennou posádku a 19 cestujících, létal v roce 1941 u 11. squadrony Luftwaffe na Balkáně. Za druhé světové války sloužil jako transportní, bombardovací a zásobovací letoun. Model v měřítku 1:8,9 postavil a pilotuje Mirek Pastyřík ze Zlína (rozpětí 3 300 mm, délka 2 100 mm, váha 14-15 kg), který se v roce 2016 úspěšně účastnil mezinárodního mistrovství Rakouska.

Valašský letecký klub vznikl 17. 6. 2010, má své sídlo ve Valašském Meziříčí – Krásno nad Bečvou. Letiště s celkem třemi stanovišti má v Poličné u Valašského Meziříčí.

Výstava v zámku Kinských přináší poučení i potěšení nad technickou dovedností modelářů. A také poznání, co všechno lidský um zvládne.

Text a foto © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *