Pamětihodná místa Rožnova

Poslední procházka po pamětihodných místech Rožnova pod Radhoštěm s průvodcem a zasvěceným výkladem se uskutečnila pod patronací Městské knihovny 15. srpna 2019 a tématicky se vázala na zajímavé domy a události. Vynikajícím průvodcem byla paní Doubravka Vejmelková.

Jednotlivá zastavení se týkala Vodoléčebného ústavu v Palackého ulici, který v těch místech zřídil roku 1874 Jan Halamíček. Budova v současné době slouží medicíně jako Orthes.  Místo se nachází nedaleko centra někdejších klimatických lázní z let 1796-1950. V nedalekém měšťanském domě z roku 1856 byla v závěru 19. století první telegrafní stanice v Rožnově a byly tam také tkalcovské dílny podnikatele Leo Brilla, který v Rožnově vybudoval textilní továrnu, později zvanou MOP a LOANA, dnes po rekonstrukci multifunkční dům Brillovka. Nedaleko se v Palackého ulici nachází pěkná vila prvního rožnovského starosty a zemského poslance  (1812-1874), kde v roce 1873 byl ubytovaný český historiograf Dr. František Palacký (1798-1876), jak dosvědčuje pamětní tabule. Rožnované mu tři roky po smrti postavili na nedaleké křižovatce pomník. Na okraji městského parku byl v letech 1874-1875 postaven Lázeňský (dnes Společenský) dům, a později roku 1881 také ubytovna „Štefanka“, která v časech klimatických lázní sloužila nemajetným důstojníkům a kněžím (později škola, ZUŠ a v současnosti budova Městského úřadu).

Druhé zastavení se konalo v jihovýchodní části náměstí v místě,kde byla roku 1770 postavena původní dřevěná radnice, která byla roku 1925 jako jedna z prvních budov přenesena do Valašského muzea v přírodě. V tom místě stál zděný dům Osvalda Kotoučka, obchodníka, fotografa, zakladatele Sokola v Rožnově a v letech 1923-27 také starosty města Rožnova. Dům byl kolem roku 1970 zbourán a na jeho místě byla postavena velkoprodejna potravin Rozina (dnes Albert).

Třetí zastavení se uskutečnilo v jihozápadní části náměstí, v místě někdejšího domu rožnovského měšťana Martina Michny, který byl jednou z vůdčích osobností rebelií poddaných z poloviny 18. století. V těch místech má svůj počátek Nádražní ulice,kde stával poslední dřevěný dům v centru města a odstraněn byl až kolem roku 1970.

Poslední zastavení se konalo před kostelem Všech svatých (z let 1745-49). Na přilehlé farské zahradě  dne 20. listopadu 1923 zahynul během akrobacie při havárii letadla pilot desátník Karel Tkadlec. Poblíž kostela  byla 1. 1. 1872 založena v dřevěné faře první veřejná knihovna v Rožnově. Český historiograf František Palacký jí při návštěvě věnoval své knihy a instituce se pak na památku jmenovala „Knihovna Palackého v Rožnově p. R.“.  Poblíž kostela byla postavena Dívčí škola, dnes prodejna Sport.

V každém z míst je do dlažby vložen kámen s příslušnou informací.

O poslední letní vycházku byl neobyčejný zájem nejen samotných Rožnovanů, ale i turistů a letních hostů města Rožnova pod Radhoštěm.

O příštích prázdninách naváží vycházky na letošní s rozšířením o tématické okruhy po městském parku a sídlišti Záhumení s freskami Jana Kobzáně.

 

Text a foto  © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *