„Marius Kotrba 60“ – souborná výstava plastik a obrazů

S končícím létem a nastupujícím podzimem jsou v nově rekonstruované Brillovce (někdejší textilní továrna LOANA) připomenuty soubornou výstavou pod názvem „Marius Kotrba 60“ nedožité 60. narozeniny rožnovského sochaře Maria Kotrby (30. 9. 1959 – 17. 5. 2011).

Šťastnou shodou okolností je velkými okny výstavního sálu vidět na dům s jeho sochařským ateliérem. Také však na Jurkovičovu rozhlednu, malebné návrší Skalky a  krásné beskydské hory.

„Jeho bronzové sochy Svatý Kryštof na olomouckém dálničním obchvatu, Spravedlnost na Moravském náměstí v Brně, Dobrý pastýř na dálničním úseku Bělotín – Hranice na Moravě, nebo pískovcová Loď v rožnovském parku jsou dnes nezpochybnitelná díla českého sochařství,“ uvedla PhDr. Iva Mladičová, PhD.

Už od Akademie se u Mario Kotrby objevuje téma rodiny. Jeho nadživotní postavy se navzájem dotýkají a jsou do sebe propletené. Plastika Loď v rožnovské městském parku představuje tři postavy v těsném sepětí, navzájem se chrání na cestě rozbouřenými vlnami okolních hor i lidského života. Čiší z nich patrná úzkost z nebezpečné cesty, ale i naděje, že někde za vzdáleným horizontem přece existuje bezpečný přístav. Loď vždy znamená naději, uskupení postav do pomyslného kříže pak víru, jejich vzájemné sepětí také lásku. A to je to nejpodstatnější, co ke svému životu doopravdy potřebujeme.

„Všechny sochy jsou vlastně on – Mario Kotrba,“ uvedl fotograf a ředitel rožnovské kulturní agentury Mgr. Jakub Sobotka. „Mario je stylizoval podle vlastní figury a k zjednodušující lince a k abstrakci dospěl podle své vlastní tělesné konstituce. Kdykoliv pracoval tiše jsem naslouchal jeho vyprávění o zážitcích a plánech a starostech s tím, co právě tvořil. Při práci na plastice rád mluvil, ale o své tvorbě hluboce přemýšlel.“

Vernisáž souborné výstavy prací Maria Kotrby navštívilo v pátek 30. 8. 2019 na 300 hostů.

Doc. Prof. Mario Kotrba až do své tragické smrti vedl na Ostravské fakultě umění sochařský ateliér. Ulice poblíž jeho ateliéru je od 4. října 2019 přejmenována na „Ulici Maria Kotrby“.

Výstava „Marius Kotrba 60“ je v Brillovce ke shlédnutí až do 5. října 2019.

Instalace výstavy

Vernisáž výstavy

Monumentální plastiky

 

Monumentální plastiky: Spravedlnost, Svatý Kryštof, Loď

Aktéři výstavy

Mgr. Jakub Sobotka, PhDr. Iva Mladičová PhD.
František Segrado

 

 

 

 

Text  © Richard Sobotka
Foto  © Jakub Sobotka, Bára Sobotková, Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *