Březen – s pěknou knížkou za kamna vlezem

Praktické rady autorům, kteří chtějí napsat úspěšnou knížku pro děti

Jedno přísloví praví: „Pověz mi, co čteš, a já ti řeknu, jaký jsi.“ Hm, přísloví zní velice vznešeně a vzletně, ale při výběru četby dnešních dětí už jaksi neplatí.

A jak má tedy vypadat knížka, aby po ní malí čtenáři skočili a navždy propadli četbě?

Tak tedy: musí mít pěkně barevnou obálku, velká písmena a nesmí chybět obrázky, které napoví o čem knížka bude a jak vypadá hrdina či prostředí, kde se děj odehrává. Sama kniha nesmí mít velký formát, protože by se čtenáři nevešla do aktovky. Velkou roli hraje délka příběhu. Děti nemají rády tlusté knížky. V příběhu musí být hrdina, ale pozor – měl by mít nějaký nedostatek, protože číst o „jedničkářích“ nebo o „superslušňácích“ – Koho by to bavilo? A zjištění, že rodiče hrdinů nejsou dokonalí a dělají chyby, to malí čtenáři berou.

Ukázka z knihy Deník malého poseroutky od Jeffa Kinneye:

„LEDEN
Nový rok
Znáte to, jak si člověk má  na začátku roku sestavit seznam „předsevzetí“ a snažit se stát lepším člověkem?
Problém je v tom, že pro mě není zrovna jednoduché vymyslet něco, v čem bych se mohl zlepšit, protože už tak jsem jeden z nejlepších lidí, co znám.
Letos jsem si tedy dal předsevzetí, že budu pomáhat ke zlepšení OSTATNÍM. Ale zjišťuji, že jsou lidi, co nijak neocení, když se jim člověk snaží pomoct.“

Čtení musí být zábava. Ale i do „zábavy“ se dá propašovat docela pěkná hromádka poučení. A to i do obrázkových knížek a hlavně do komiksů, které děti milují. Knížky učí o odvaze, pomáhají pochopit rány osudu a různá překvapení, která na kluky a holky mohou ve světě čekat.

Věta: „Paní knihovnice, máte horory a upíry?“ – ta je na denním pořádku. To je další oblíbené knižní téma. V knížce také nesmí chybět dobrodružství, napětí, akce, které prožívá parta kluků nebo holek. Pátrání po nadpřirozených bytostech a boj s nimi, to je také jedno z vyhledávaných témat. Děvčata sáhnou po dobrodružství s elfy, jednorožci a kouzelnými kameny. Příběhy o zvířatech, tak to je další počteníčko. A humor a nadsázka v knížce – to je to nejlepší, o čem si chce čtenář přečíst. Jeho fantazie pracuje na plné obrátky, a když je výsledkem pořádně hlasité chechtání, třeba i v přeplněném autobuse, kniha splnila očekávání.

Žádná kniha není pro děti špatná, důležité je, aby začaly číst. Protože v knížce najdou zbraně, díky kterým se dokážou lépe popasovat se skutečným světem.

Text a foto © Ilona Kroupová

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *