T. G. M. a my

V letošním roce si 7. března připomeneme 167 let od narození prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka a na podzim 14. září uplyne 80 let od jeho úmrtí.

Národ jej miloval. Lidé ho nazývali Prezidentem Osvoboditelem, Tatíčkem Masarykem. Stal se symbolem naší samostatnosti, svébytnosti, národní identity. Symbolem svobody.  Sochy T. G. M. vyrůstaly na čestném místě každého města, i v sebemenší vesnici.

Specifický vztah Valašska k Masarykovi má kořeny v období, kdy úspěšně kandidoval na poslance Říšského sněmu za 13 valašských obcí. Kampaň proti Masarykovi nebyla vedena v rukavičkách. Kroměřížský protikandidát  Vilém Povondra vyzýval každého, kdo miluje svou manželku a rodinu, kdo věří v Krista, kdo se zpovídá a kdo se modlí, kdo miluje svou živnost a váží si jí, kdo miluje český jazyk… „Nevolte Masaryka!“ A palcovými písmeny na letácích nevybíravě útočil: „Jeden inteligent Pražan pravil: Divíme se vám zde, v Praze by do Masaryka ani hokynářka nekopla a vy ho zde chcete udělat poslancem!“ Chtěli a věřili mu. Také se poslancem díky vlastencům na Valašsku stal.

Ve valašské obci Zašová byl odhalen Masarykův pomník 28. října 1920 jako první na Valašsku a mezi prvními v celé republice.
Roku 1921 postavil uvědomělý učitel a vlastenec Cyril Mach pomník T. G. M. v zapadlém údolí Zákopčí, které patří k valašské obci Hutisko.
Ve Valašském Meziříčí je v Husově ulici pomník T. G. M. od roku 1925; na zadní straně pomníku je uvedeno: zrušen 1940; obnoven 1946; zrušen 1950; obnoven 1968; zrušen 1974; obnoven 1990.
V Zubří a ve Stříteži n. B. byla socha T. G. M. postavena 28. 10. 1930.

V Rožnově pod Radhoštěm byla první socha T. G. M. v podobě sedící postavy od ak. soch. Rudolfa Saudka odhalena 5. 7. 1936. Za okupace byla zničena. Autorem druhé sochy T. G. M. v podobě stojící postavy byl ak. sochař Antonín Chromek, odhalena byla 3. 3. 1950. Socha byla násilně odstraněna a zničena lidovými milicemi 6. 11. 1959. Prázdný podstavec ozdobil jehlan s rudou pěticípou hvězdou na špici. Model původní sochy se naštěstí zachoval takže třetí socha T. G. M. pro Rožnov pod Radhoštěm byla kopií předchozí a jejím tvůrcem byl opět ak. soch. Antonín Chromek. Socha byla zhotovena v roce 1968. Jehlan s pěticípou hvězdou byl z podstavce stržen a až do instalace sochy tam byl prozatímně umístěn portrét T. G. M., zhotovený v propagačním oddělení n. p. Tesla. V důsledku srpnových událostí roku 1968 však už k odhalení sochy T. G. M. nedošlo. Socha zmizela. Podstavec znovu ozdobil jehlan s rudou pěticípou hvězdou na špici. Socha T. G. M. byla objevena až v prosinci 1989 ve sklípku v Lešné u Valašského Meziříčí pod sutí a dlažebními kostkami. Její převoz do Rožnova se uskutečnil v prosinci 1989. Sochu opravil její autor ak. sochař Antonín Chromek za pomoci rožnovského akademického sochaře Maria Kotrby. K jejímu slavnostnímu odhalení došlo 6. 3. 1990 za účasti asi 4000 obyvatel Rožnova pod Radhoštěm.
(Pozn. V Praze byla první socha T. G. M. postavena 7. března 2000.)

(Foto: Reinstalace sochy T. G. M. v Rožnově p. R. na Masarykově náměstí v roce 1990.)


Text
© Richard Sobotka, foto archiv

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *