Knížka o zašovských kytičkách

V úterý 14. března 2017 se při příležitosti stého výročí narození tvůrkyně zašovských kytiček paní Milady Jaroňové uskutečnila v zašovském Domě kultury výstava zašovských kytiček. Byla spojena s výstavou zašovských kytiček a také se křtem knížky Richarda Sobotky „Zašovské kytičky“.

Knížka uvádí historii i současnost zašovských kytiček. Jejich vytváření připomíná alchymii s pomocí jemných nástrojů pro háčkování. Ke zhotovení zašovské kytičky je potřebná zručnost, představivost, dobré oči a především trpělivost.

Zašovské kytičky, prostorové háčkované artefakty v podobě křeh­kých květin, které doslova oslnily návštěv­níky světové výstavy EXPO 58, zaujímají důstojné místo vedle proslulé bruselské, irské, vamberské, rožnovské a zuberské kraj­ky. Bílá příze zdůrazňuje křehkost zašovských kytiček, stíny a polostíny dotvářejí prostorový dojem.

Výstava zašovských kytiček v zašovském Domu kultury potrvá do 30. dubna 2017. Tam, a také na zašovském obecním úřadě, lze koupit knížku Richarda Sobotky „Zašovské kytičky“.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *