Výstava kraslic v zámku Vsetín

Velikonoce – „pohyblivý svátek“ – se mohou v kalendáři „toulat“ v rozpětí až 28 dní. Velikonoční neděli tak v kalendáři nejdříve nalistujeme 24. března a nejpozději 21. dubna.
V roce 2017 Velikonoce připadnou na 16. dubna.

Zámek Vsetín už od března nabízí inspiraci pro tradiční připomínku tohoto svátku jara obsáhlou a vyčerpávající výstavou kraslic.

„Nejstarší zprávy o malovaných vejcích ve spojitosti s Velikonocemi z našeho území máme ze 14. století, kdy je jako velikonoční dar dostávali kanovníci kláštera. Ve světském prostředí jsou zdobená vejce nejčastěji spojena s pomlázkou o velikonočním pondělí, kdy jimi dodnes dívky či ženy obdarovávají koledníky.

Na Valašsku se velikonočním vajíčkům říkalo „malované vajca“, termín kraslice se užíval spíše v Čechách,“ uvádí průvodce výstavou.

Technik zdobení velikonočních vajíček je celá řada od prostého vyškrabování, batikování, kraslice zdobené reliéfním voskem, zdobené aplikacemi, děrované, oplétané drátkem a další způsoby. Zdobení kraslic v podstatě neklade fantazii tvůrců žádnou mez. Pokud jsou kraslice doplněné popisky, pak jsou to většinou životní moudra, milostné nápisy či zklamání v lásce a jiné, a mohou jednoznačně doplnit účel pro který byla připravena.

Překvapením pro lidi neznalé tvůrčích technik může být použití zelové vody z kysaného zelí, která voskem nepokrytá místa vyleptá do světlejších odstínů a třeba až do původní barvy vejce.

Výstavu uvádí obraz reliéfní dřevořezby od Ladislava Bělunka „Malérečka“, který výstižně charakterizuje tvůrkyně zdobených velikonočních vajíček od dávné minulosti až po současnost.

Výstava kraslic zámek Vsetín, Muzeum regionu Valašsko
Text a foto © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *