První jarní den roku 2022.

 První jarní den v roce 2022 nastává 20. března – astronomické jaro, jarní rovnodennost nastane v 16 hodin a 33 minut. Slunce vychází přesně na východě.

Josefové a Josefky se probouzeli do mrazivého rána mínus sedmi stupňů Celsia. Měsíc v úplňku cestoval po noční obloze celou noc a jasem zaháněl kamsi do nebeského ústraní všechny hvězdy.

Jarmarečníci ještě za mrazu stavěli na starodávném rynku stánky a plnili je všelijakým zbožím, jaké se vidí, nabízí, prodává a nakupuje jen na jarmarcích. Je libo hrníčky různých tvarů i barev, menší i větší? Nebo perníková srdce od nejmenších až po největší? Už se připravuje dětský kolotoč. Slaměné figury, kožené brašny a zboží všelijaké, které se jindy a jinde neuvidí. Už také voní občerstvení v pevném i tekutém stavu. Neschází ani muzika, která je tradičním průvodcem každého jarmarku.

Trhy a jarmarky se konají téměř celoročně a bývají součástí různých slavností. Každý z nich má své kouzlo. Jaro vítá Josefovský nebo Velikonoční jarmark a je branou pro přicházející jaro.

Text a foto © Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *