Kašna řízená počítačem na rožnovském náměstí.

  Od začátku září roku 2013 doplnila náměstí v Rožnově pod Radhoštěm kašna a  završila úpravu rekonstruovaného náměstí. Autorem a tvůrcem kašny je akademický malíř a sochař Tomáš Rafl.

Akademický malíř a sochař Tomáš Rafl. 

„Kašna představuje miniaturizovanou kamennou krajinu v níž se hravě přelévá 11 zdrojů vody. Je to spíš tichá, filozofická uklidňující záležitost. Na náměstí, osazeném vertikálami soch a stromů, to je horizontální záležitost. Mezi nízkými kameny nerušivě přetékají jezírka. Celkem 11 vodních trysek je ovládáno počítačem. Kameny, barevná žula, mramor i mramorový vápenec jsou jemně podsvětlené a světlem nadnášené, což vytváří dojem, jako by ve vodě plavaly. V podstatě je to prostorová kamenná intarzie.“

Tomáš Rafl je z Prahy, ale působí po celé republice. V Rožnově restauroval sochu Jana Nepomuckého na náměstí. Zabývá se převážně figurální tvorbou obrazů, restaurováním kamenných plastik a jejich realizací. Kromě České republiky vystavoval své práce také v Mnichově, Sofii, Berlíně, Norimberku, Helsinkách, Paříži. Jeho dílo je zastoupeno v Národní galerii v Praze a dalších českých galeriích, také ve sbírkách ve Francii, Německu, Holandsku a jinde. Pokud právě netvoří, zajímá se ve volném čase o literaturu, hudbu a divadlo.

Voda v kašně recirkuluje a doplňuje se pouze odpařená nebo vycákaná. Osvětlená je dvěma barevnými světly. Čistota vody je zabezpečena filtry. Prostor náměstí tak oživil nový zvukový prvek – šum proudící a zurčení stékající vody. Už prvý den se na dně kašny objevily drobné mince pro štěstí.

„Kašna vznikala od vypsání projektu,“ dodal Tomáš Rafl. „Každá tvorba má dvě krásná období, kdy projekt vzniká ve fantazii a pak nastane okamžik, kdy skutečně  funguje podle představ. Já jsem s kašnou spokojený. Ale důležité je, aby se líbila lidem – jejich potěšení je i mým potěšením a to je ta největší odměna.“   (Záznam z uvedení kašny do provozu v r. 2013.)

Stav kašny na rožnovském náměstí, která s malou nadsázkou připomíná nedaleké vrchy Beskyd s Černou horou, Radhoštěm a sedlem Pindula, je už několik let značně neutěšený.

 

Text a foto © Richard Sobotka

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *