Obnovený náhrobní kámen letce Karla Tkadlece na starém rožnovském hřbitově na Prochodné.

Dne 20. února 1923 při akrobacii, prováděné nad Rožnovem pod Radhoštěm, „zřítil se nešťastně se svým létadlem k zemi“ místní rodák, desátník, pilot a letecký akrobat Karel Tkadlec. Bylo mu teprve 22 let.

Hrob nešťastného letce se nachází na „starém“ rožnovském hřbitově na Prochodné.  Na náhrobku je uveden text: Zde v P. odpočívá desátník pilot a letecký akrobat Karel Tkadlec, nar. 1. 10. 1901. a zemř. 20. 11. 1923. Při akrobacii prováděné nad Rožnovem zřítil se nešťastně se svým letadlem k zemi.

Do pískovce v podstavci náhrobku je vytesán symbol vrtule.

Letec, pilot a akrobat Karel Tkadlec sloužil u 33. letecké roty leteckého pluku 2 v Olomouci. Létal na stroji Spad. V roce 1923 se na tomto letadle údajně vystřídalo 12 pilotů, ale v listopadu 1923 na něm létal výhradně Karel Tkadlec.

Před nehodou dne 20. listopadu 1923 přistál Karel Tkadlec v Rožnově pod Radhoštěm na Láni v místech, kde se v současnosti nachází nový hřbitov. Po opětovném vzlétnutí se rožnovský rodák zřítil v areálu kostela zasvěceného Všem svatým v centru Rožnova pod Radhoštěm.

V protokolu o havárii se jako místo neštěstí uvádí: „na hřbitově starém v Rožnově“.

V té době už byl tehdy „starý hřbitov“ kolem kostela zrušen a odsvěcen. Původní kamenná zeď s kapličkami křížové cesty, která hřbitov ohraničovala a márnice poblíž budovy kostela však zůstaly.

Dobový novinový titulek uváděl: „Zbytečná smrt desátníka pilota letce Karla Tkadlece“. O příčinách havárie podnes panují dohady: „Asi točil zatáčku kolem kostelní věže, možná zachytil, kdo ví…“

Letadlo SPAD havarovalo na farské zahradě jižně od kostela. Majitelé fotoaparátů pohotově pořídili z místa havárie několik snímků a prodávali je pak jako pohlednice.

Hrob nebyl udržovaný a náhrobní kámen byl v poslední době vlivem podmáčení nachýlený směrem k západu, hrozil jeho pád a možná i nevratné poničení. V průběhu roku 2023 byl kámen zajištěný proti destrukci a renovovaný. Byla tak zachráněna vzácná památka, o kterou se z rodiny letce Karla Tkadlece už léta neměl kdo postarat.

V listopadu roku 2023 uplynulo sto let od této tragické události.

Text,  foto a reprofoto © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *