Kříž jako poděkování lesních dělníků

Práce lesníků, dřevorubců a myslivců nepostrádá jistý druh romantiky. Ztichlá lesní zákoutí, sluneční paprsky ve zlatých pruzích pronikají mezi vzrostlými stromy a lesním porostem, nečekaná setkání s lesní zvěří, ale nikdy ne déle než několik desítek vteřin. Z dutiny stromu vyhlédne zvědavý plch, co se to děje. Veverka šmejdilka ve spirále obtáčí kmen stromu při hledání potravy. Jsou to nečekaná setkání s divoce žijícími zvířaty. Ale také těžká práce, kterou ani vyspělá mechanizace nepřeonačila na odpočinkové sekání zahrady v neděli odpoledne.

Není proč jásat, když koruna stromu zašumí a kmen s posledním vzdechem ztěžka ulehne do mechem a jehličím vystlaného lože. Vždyť umřel strom. Co všechno pamatoval. Časy, které dávno odnesl vítr a splavil déšť. Zimní bouře i svit letního slunce.

Dřevorubec usedne na kmen poraženého stromu, aby si odpočinul. Dřevo stromu se dovedností lidských rukou po čase promění na stůl, postel, kolébku, a posléze i na rakev. Dřevo doprovází člověka na jeho pouti tímto světem po celý život.

Patronem lesníků a lesních dělníků je sv. Jan Gualbertus je připomínaný 12. července. Narodil se kolem roku 995 jako potomek starého italského šlechtického rodu nedaleko Florencie. Rozmařilého mladíka přivedla na cestu víry vražda jeho bratra. Podle tehdy zavedené krevní msty měl vraha vypátrat a potrestat smrtí. Když ho konečně našel, odpustil nešťastníkovi. Sám se pak uchýlil do ústraní a stal se poustevníkem. Zemřel ve věku asi 78 let. Je vyobrazován s křížem a knihou pravidel o lidském konání.

Práce lesních dělníků je mnohdy osamocená. A často i velmi nebezpečná. Stalo se, že v Kamenném zachytil padající strom dřevorubce, hrubě ho pošramotil a uvěznil mezi větvemi. Nešťastníka zachránil mobilní telefon, ohlásil se a přátelé dřevorubci ho z objetí poraženého stromu vyprostili. Po vyzdravění a rekonvalescenci se vrátil k práci v lese.

Cestou z Radhoště v místě zvaném Sladsko, kde se červeně a modře značené turistické cesty rozcházejí, v turistické mapě popsaném jako Černá hora sedlo, je na okraji lesní cesty od roku 2013 železný kříž, usazený v kamenném podstavci, do kterého je vytesáno: „Za ochranu lesních dělníků“. Kříž daleko a vysoko v horách je poděkováním, ale také symbolem i dnes stále namáhavé a často i nebezpečné práce v lese.

Text a foto © Richard Sobotka

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *