Krhová a zaniklé lázně Jehličná

V závěru Rožnovské brázdy se po obou stranách potoka Krhůvky rozkládá v nadmořské výšce 311 m obec Krhová s téměř dvěma tisíci obyvateli. Sice bezprostředně navazuje na město Valašské Meziříčí a od roku 1953 byla Krhová skutečně jeho součástí, ale po roce 2000 se znovu osamostatnila.

Z turistického hlediska je Krhová nástupištěm do malebných a zajímavých Veřovických vrchů.

Obec je poprvé připomínána roku 1442 ve spojení s vladykou Hudkem z Krhové. Zemědělský ráz obce se po založení Reichovy sklářské hutě v nedalekém městečku Krásně roku 1855 významně změnil. Dvě třetiny obyvatel našly zaměstnání ve sklárně. Část nacházela obživu v cihelně v Hrachovci a další v tabákové továrně v Novém Jičíně.

V severní části obce vyvěrá železito-sirnatá voda, její léčebné účinky byly známy již roku 1746. Roku 1861 tu byly zřízeny lázně Wittigsbad, které využívaly léčebné účinky jedlového jehličí – místo tak získalo podnes známý název Jehličná.

Zdejší hostinec se stal známým a vyhledávaným výletním místem.Nedaleko jsou už jen zbytky kdysi mohutného dubu. Jeho stáří se podle údajů o založení usedlosti odhaduje až na 690 let, podle odborníků na 300 – 400 let.

Dosud hojně navštěvovaný pramen Jehličná je vzdálený asi 50 m od bývalého hostince. Pramen kryje střecha, celý prostor je pěkně upravený. Voda z pramene je svedena do dlabaného korýtka, neschází ani hrníček k jejímu nabrání.

Pramen představuje tiché místo uprostřed lesů, snadno dostupné pro pěší i cykloturisty.

Nedaleko obce má své místo  vrch Helštýn s monumentálním památníkem obětem druhé světové války a s neobyčejným výhledem na celou Rožnovskou brázdu.

Místo se původně nazývalo „U kaštýla“. Od počátku 19. století bylo pro krásný rozhled nazváno „Helštýn“ (německy Hellstein), či „Belvedere“. Podle názvu „Kaštěl“ zde patrně ve středověku stával hrádek krasenského statku, nebo vojenská pevnůstka (hlídkové stanoviště). Nacházelo se zde i pravěké sídlo lovců. Byly nalezeny hroby s popelnicemi z let 500-200 př. n. l. Archeologické nálezy představují nádoby v žárových hrobech, keramiku, perličky, náramky, kroužky, část oštěpu a bronzový náramek.

Text a foto © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *