Návštěva T. G. Masaryka v Rožnově pod Radhoštěm

Při svém zájezdu na Moravu navštívil pan prezident republiky T. G. Masaryk též Rožnov dne 24. června 1928 za veliké účasti a nadšení  veškerého obyvatelstva celého kraje, které přišlo uvítat svého bývalého poslance.
Po uvítání starostou Doležalem a jinými reprezentanty a po představení spolků podepsal se pan prezident do Pamětní knihy a byl obdarován Památníkem. Pobyl ve městě jen 20 minut a jel dále do Frenštátu a pak na Radhošť.

(Čeněk Kramoliš: Ročenka města Rožnova pod Radh. a osad v okrese, 1931.)

Josef Kramoliš předává T. G. M. dar města Rožnova.

Vděční Rožnované, vlastenci postavili na památku této události na náměstí sochu T. G. M. Těch soch však bylo za léta do dnešních dnů několik.

Autorem první sochy v podobě sedící postavy byl ak. soch. Rudolf Saudek. K jejímu odhalení došlo 5. 7. 1936. Tato socha byla za okupace údajně zničena. Autorem druhé sochy T. G. M. v podobě stojící postavy by Neméně dramatický osud měla Masarykova socha z náměstí v Rožnově pod Radhoštěm. Autorem první sochy v podobě sedící postavy byl ak. soch. Rudolf Saudek. K jejímu odhalení došlo 5. 7. 1936. Tato socha byla za okupace údajně zničena. Autorem druhé sochy T. G. M. v podobě stojící postavy byl ak. sochař Antonín Chromek, odhalena byla 3. 3. 1950. Socha byla násilně odstraněna a zničena lidovými milicemi 6. 11. 1959, údajně byla rozřezána na kousky. Prázdný podstavec ozdobil jehlan s rudou pěticípou hvězdou na špici. Naštěstí se zachoval model původní sochy takže třetí socha T. G. M. pro Rožnov p. R. byla kopií předchozí. Jejím tvůrcem byl pět ak. soch. Antonín Chromek. Socha byla zhotovena v roce 1968. Předtím byl z podstavce stržen jehlan s pěticípou hvězdou a do instalace sochy byl sem prozatímně umístěn portrét T. G. M., zhotovený v propagačním oddělení n. p. Tesla. V důsledku srpnových událostí roku 1968 však už k odhalení sochy T. G. M. nedošlo. Socha zmizela. Podstavec znovu ozdobil jehlan s rudou pěticípou hvězdou na špici. Socha byla objevena až v prosinci 1989 ve sklípku v Lešné u Valašského Meziříčí, pod sutí a dlažebními kostkami. Její převoz do Rožnova se uskutečnil v prosinci 1989. Sochu opravil její autor ak. sochař Antonín Chromek za pomoci rožnovského akademického sochaře Mariuse Kotrby. K jejímu slavnostnímu odhalení došlo 6. 3. 1990 za účasti asi 4000 obyvatel Rožnova p. R.

Původní socha T. G. M. a socha současná.

Kromě soch z rožnovského náměstí – dnes opět Masarykova – byla v r. 1935 umístěna na někdejší Masarykově ozdravovně v Rožnově p. R. bronzová plaketa T. G. M. o rozměrech 81 x 59 cm, jejím autorem byl Rudolf Saudek. Plaketa byla v r. 1956 násilně odstraněna. V r. 1978 ji nalezl pan R. Skalík pohozenou v řece Bečvě. V r. 1991 byla plaketa opravena a znovu usazena na původní budově, podnes však nese stopy poškození.

l ak. sochař Antonín Chromek, odhalena byla 3. 3. 1950. Socha byla násilně odstraněna a zničena lidovými milicemi 6. 11. 1959, údajně byla rozřezána na kousky. Prázdný podstavec ozdobil jehlan s rudou pěticípou hvězdou na špici. Naštěstí se zachoval model původní sochy takže třetí socha T. G. M. pro Rožnov p. R. byla kopií předchozí. Jejím tvůrcem byl pět ak. soch. Antonín Chromek. Socha byla zhotovena v roce 1968. Předtím byl z podstavce stržen jehlan s pěticípou hvězdou a do instalace sochy byl sem prozatímně umístěn portrét T. G. M., zhotovený v propagačním oddělení n. p. Tesla. V důsledku srpnových událostí roku 1968 však už k odhalení sochy T. G. M. nedošlo. Socha zmizela. Podstavec znovu ozdobil jehlan s rudou pěticípou hvězdou na špici. Socha byla objevena až v prosinci 1989 ve sklípku v Lešné u Valašského Meziříčí, pod sutí a dlažebními kostkami. Její převoz do Rožnova se uskutečnil v prosinci 1989. Sochu opravil její autor ak. sochař Antonín Chromek za pomoci rožnovského akademického sochaře Mariuse Kotrby. K jejímu slavnostnímu odhalení došlo 6. 3. 1990 za účasti asi 4000 obyvatel Rožnova p. R.

Kromě soch z rožnovského náměstí – dnes opět Masarykova – byla v r. 1935 umístěna na někdejší Masarykově ozdravovně v Rožnově p. R. bronzová plaketa T. G. M. o rozměrech 81 x 59 cm, jejím autorem byl Rudolf Saudek. Plaketa byla v r. 1956 násilně odstraněna. V r. 1978 ji nalezl pan R. Skalík pohozenou v řece Bečvě. V r. 1991 byla plaketa opravena a znovu usazena na původní budově, podnes však nese stopy poškození.

Rožnovský malíř Vladimír Bartošek neztrácí čas a maluje při každé příležitosti, která se namane.

Jelikož jsou na náměstí pořádána veřejná vystoupení, nejrůznější akce a veřejné produkce, nenechalo to rožnovského malíře Vladimíra Bartoška v poklidu a svým pohotovým náčrtkem se doslova obrazně a s určitou nadsázkou vcítil do sochy na T. G. M. na piedestalu a útokem často ohlušujícího rambajzu na jeho citlivý sluch.

sb

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *