Motýli známí – neznámí

Motýli jsou hmyz se širokými křídly. Živí se květným nektarem. Křídla mají hustě pokryta taškovitě se překrývajícími šupinkami, které obsahují různé pigmenty podmiňující pestré zbarvení motýlů. Ústním orgánem je spirálovitě stočený sosák; živí se květným nektarem. Než motýl dosáhne finální podoby a obdivované krásy, musí projít stádiem housenky, živící se rostlinnou potravou, a stádiem kukly ze které po jisté době vyjde motýl v obdivované podobě i kráse. U nás žije asi čtyřicet druhů motýlů.

Patří k nim stužkonoska modrá z čeledi můrovitých, také půvabný, ale vzácný jasoň červenooký z čeledi otakárkovitých. Co do krásy jen málokterý z motýlů předčí otakárka fenyklového. Nádherná je babočka admirál a svůj půvab má i téměř všední, ale stejně krásná babočka paví oko.

Není pěknější chvíle, než když za poklidného slunečního letního dne nastoupí motýlí defilé.

Od letošního jara musíme počítat ještě s dalším motýlím druhem, který se rodí v ateliéru rožnovského malíře Vladimíra Bartoška. Jaro i letní dny k němu přicházejí s velkým předstihem. O každých Velikonocích totiž překvapuje zdobenými kraslicemi. Je to vzácná ruční práce, každý kus originál. Velikonočními motivy jsou květy, obrázky z Valašska, prostě věci krásné na kterých s potěšením spočine pohled.

Letos překvapil sérií kraslic s vyobrazením našich motýlů.

I když připadají letošní Velikonoce až na polovinu měsíce dubna, flotila nádherných motýlů na ručně malovaných kraslicích už z Bartoškova ateliéru vylétá a rozdává radost.

Text  © Richard Sobotka
Foto © Vladimír Bartošek, Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *