Eva Kotarbová: Nečekej záchranné lano

Básnířka, spisovatelka a novinářka Eva Kotarbová po šesti vydaných básnických sbírkách (Podkůvky, Kameny, Zapomenuté věty, Siluety, Marné levitace a Černohorské sluncebraní) napsala a vydala knihu povídek Nečekej záchranné lano.  Povídky jsou napsány v duchu zrcadlení citace Sigmunda Freuda: „V drobných věcech se spolehni  na rozum, ve větších věř srdci.

Každá z povídek jakoby zobrazovala komplexní život, který vždy obsahuje několik životů. Je to neustálý pohyb mezi světy, každý z nich nás uzavírá do svého magického okruhu, zároveň jím prostupují světy, které jsou kolem nás. Je to jako když patříme jen sami sobě a současně všem, kdy jako mikrokosmos jsme součásti i makrokosmu. Obě sféry jsou neodlučitelně ukotvený v nás, s námi se rodí a s námi i umírají. V této chvíli však jsme zde a nikam neodcházíme, prožíváme okamžiky radostí i strastí, které jsou nám dopřány. Je marné pátrat, proč tomu tak je. Spolehlivými průvodci životem jsou rozum a srdce, jak je uvedeno v citátu Sigmunda Freuda. A také – jak ostatně napovídá titul knihy povídek – spíš než čekat na záchranné lano je spolehlivější věřit sobě samému.

Povídky zrcadlí život v nejrůznějších variacích. Nepřipoutávají se k jedinému místu ani k jedinému člověku. Jsou vlastně jakýmsi hledáním – hledáním sebe samého. Přitom jsou často vykresleny s podmalbou překvapivých detailů, kdy například černé vlasy dlouhé až do pasu pětileté Elinky „...jsou jako vlnky na mírné říčce tekoucí kdesi v českých nížinách.“ I když autorka provede čtenáře městy a při vysokohorské túře i horami, a ve sci-fi příběhu nahlédne do soužití s robotem „… stroj všechno dělá rychleji, pečlivěji...“, přece nakonec jde vždy o pocit jistoty na který čekáme po mnoho let: „Teď měla vedle sebe opět muže, který vzbuzoval důvěru, pocit bezpečí.

V souboru povídek je také „Jenom všední příběh“, ovšem všední jen na prvý pohled, neboť neúprosná realita v zápase, kdy jde o všechno, snoubí trudné okamžiky s láskyplným bytím. Je to hra vabank o život, kdy člověk prohrává a vítěz – smrt bere vše.

Celkem šestnáct povídek zajímavého vyprávění zkušené spisovatelky určitě čtenáře osloví a získá.

Autorka Eva Kotarbová se narodila v Ostravě-Vítkovicích. Po ukončení studia na ostravské Pedagogické fakultě působila několik let na základních školách. Později se uplatnila jako novinářka v denním tisku, televizní redaktorka a tisková mluvčí. Knihu povídek Evy Kotarbové „Nečekej záchranné lano“ vydal AMOS repro, spol. s. r.o. Ostrava, 2021.

 

Text,  foto a reprofoto © Richard Sobotka
Originál fotografie na obálce knihy © Eva Kotarbová.

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *