Modely dřevěných kostelů, kaplí a zvoniček Těšínska a severovýchodní Moravy Jana Blizňáka v zámku Paskov

Město Paskov leží nedaleko soutoku Ostravice a Olešné. V písemných pramenech je Paskov prvně uváděn roku 1267. V roce 2011 byl Paskov povýšen na město.

Paskovský zámek byl vybudován v letech 1640-1646. Od roku 1945 sloužil jako radioterapeutický ústav až do roku 2004. V současnosti slouží jako muzeum. Kromě několika dalších stálých expozicí jsou zde ke shlédnutí také modely dřevěných kostelů, kaplí a zvoniček Těšínska a severovýchodní Moravy.

Tvůrce modelů Jan Blizňák pochází z Ratiboře, kde se narodil roku 1943, od roku 1971 žije ve Frýdku-Místku. Profesí je horník, téměř čtyři desítky let byl zaměstnancem OKD a většinu té doby pracoval pod zemí při těžbě uhlí.

Příroda Beskyd hluboce ovlivnila jeho život. Je aktivním členem Klubu českých turistů, kde pracuje jako značkář. Spolupracuje také se Správou CHKO Beskydy jako strážce přírody.

Modelářství se věnuje od školních let. V mládí tvořil modely letadel a lodí. V devadesátých letech jej zaujaly dřevěné sakrální stavby – kostely, kaple a zvoničky, které považuje za perly lidové architektury v Beskydech a na Valašsku. Začal v přesném měřítku tvořit věrné zmenšeniny těchto dřevěných objektů. Znamená to desítky a stovky hodin trpělivé práce, na některém modelu i rok. Výsledky své práce vystavuje od roku 1993.

V muzeu paskovského zámku je vystaveno 27 modelů sakrální architektury. Představují více jak tři desítky let práce jejich tvůrce Jana Blizňáka. Výstava zahrnuje téměř všechny důležité objekty dřevěných sakrálních staveb u nás, které se v takovém rozsahu dochovaly jen v severovýchodní části České republiky.

Výstava je v podzimních měsících přístupna vždy v sobotu a neděli od 10.00 do 17.00 hodin.

Text foto a reprofoto © Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *