VZPOMÍNKY – Městská knihovna v Rožnově p. R. vydala další Milý tisk

V Edici Milé tisky vydala v dubnu 2024 Městská knihovna v Rožnově pod Radhoštěm v pořadí už 32. Milý tisk. Tentokrát jsou to vzpomínky na dětství a mládí Marie Křivánkové a Zdeňky Filipové prožité v Horní (dnes Bayerově) ulici.

Vzpomínky na někdejší Rožnov pod Radhoštěm napsala v roce 1978 rodilá Rožnovanka paní Marie Křivánková (1910–1991). Vzpomínky její dcery paní Zdeňky Filipové (nar. r. 1933), také rodilé Rožnovanky, byly zaznamenány v roce 2023. Matka Marie Křivánková i její dcera Zdeňka prožily dětství a mládí v Rožnově pod Radhoštěm.

Vzpomínky paní Marie přibližují starodávný Rožnov z počátků 20. století s jeho romantikou, ale i s bídou nemajetných a chudobných lidí. Paní Zdeňka o generaci mladší ve svých vzpomínkách zaznamenává generační posun ve vzájemných vztazích lidí a současně v rozvoji města, které se v nových časech pozvolna otevřelo světu. Záznamy Marie Křivánkové zachránily vnučka paní Hanka Morkesová a její dcera, pravnučka Marie Křivánkové – Kateřina Morkesová. V roce 2023 rovněž pořídily záznam vzpomínek tety a pratety paní Zdeňky Filipové.

Vyprávění Marie Křivánkové a Zdeňky Filipové připomínají kolorované obrázky někdejšího Rožnova, jejichž barvy s uplývajícím časem poněkud vybledly, ale které se už nikomu nepodaří znovu namalovat. Čtenář tak může z jejich vyprávění posoudit, jak se město Rožnov pod Radhoštěm za posledních sto let změnilo.

Text © Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *