Kulturní program na červen 2022.

Středa 1. června v 19:00 • hudební klub Vrátnice


AF Band s hostem
Na den dětí si přes den vybavte ratolesti a večer přijďte zapařit na Vrátnici. Těšíme se na vás, těšte se taky. Bude to jízda – tentokrát s hostem Liborem Macháčkem.
Vstupné v předprodeji 120 Kč, v den koncertu 150 Kč. Předprodej od 17. 5. 2022 od 8:30 v sídle Téčka, v TIC nebo online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2022/06/af-band-s-hostem-na-vratnici

Čtvrtek 2. června ve 20:00 • hudební klub Vrátnice
Tichý Nikl
Polovina kultovní formace Třaskavá směs, aneb další výtvarníci se chopili hudebních nástrojů. Koncert se koná po vernisáži (ta začíná ve Společenském domě v 17:00), ze které se můžete pohodlně přesunout do klubu.
Petr Nikl – buzuki, vodaphone, strojky, masky, zpěv
Petr Tichý – kontrabas, trombón, zpěv
Vstupné 120 Kč. Vstupenka platí rovněž i na výstavu Orbis Pictus Play ve Spoláku. Předprodej v sídle Téčka, v TIC nebo online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2022/06/tichy-nikl

Od pátku 3. června do středy 31. srpna • Společenský dům
VÝSTAVA • ORBIS PICTUS PLAY ROŽNOV
Expozice se skládá ze 17 objektů, které zapojí vaše smysly, především zrak a sluch. Všechny vystavené objekty ožívají díky interakci návštěvníků. Nápis nesahat zde nenaleznete, právě naopak! Autorem umělecké koncepce je malíř Petr Nikl, který rožnovský Orbis sestavil z děl 13 umělců. Projekt demonstruje sílu tvořivé touhy po poznání a rozvíjí tak nadčasové myšlenky J. A. Komenského, který věděl, že nejpřirozenějším způsobem učení je hra.
Vernisáž proběhne ve čtvrtek 2. června v 17 hod. Úvodní slovo: Jakub Sobotka, vystoupí Petr Nikl
Otevírací doba:
červen: úterý – neděle: 13 – 18 hodin
červenec a srpen: úterý – neděle: 10 – 12, 13 – 18 hodin
Vstupné:
dospělí: 120 Kč
rodinné 2 dosp. + 3 děti: 300 Kč
slevněné, děti, studenti, důchodci: 60 Kč
skupinové 50 Kč
děti do 6 let zdarma
Více informací: https://www.tka.cz/program/2022/06/orbis-pictus-play-roznov

Od soboty 4. června do neděle 10. července • Galerie Kostnice
VÝSTAVA • Jiří Kobr – Ta, ono, ten
Jiří Kobr pracuje převážně s dřevem, z nějž vyřezává své sochy a reliéfy. Dřevěné desky také používá jako matrice, z nichž ručně tiskne grafiky na papír a na stará prostěradla.
Křesťanské symboly i samotné biblické příběhy přenáší s citem a zároveň s prožitou jistotou jejich významů do našeho současného světa. Figurální kompozice, krajinné prostory i přírodní tvary, s nimiž pracuje, oprošťuje od rušivých detailů a nechává je působit ve své zjednodušené formě často blízké lidovému umění.
Vernisáž proběhne v pátek 3. června v 17 hod. ve farské zahradě. Úvodní slovo: Gabriela Nováková
Otevírací doba: úterý – sobota: 10:00 – 16:00, neděle: 12:00 – 16:00
Vstupné dobrovolné.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2022/06/jiri-kobr-ta-ono-ten

Sobota 4. června ve 20:00 • hudební klub Vrátnice
Už jsme doma hrají písně FPB
Na koncertě zazní lehce přearanžované verze písní jedné z prvních punkových kapel v tehdejším Československu, která, stejně jako UJD, pochází z Teplic.
Hlavní postavou této nejslavnější teplické punkové skupiny byl baskytarista a zpěvák Miroslav Wanek: „V tý době jsme chodili na pivo do zaplivanejch čtyrek, takže název Čtvrtá cenová skupina je celkem jasnej.
Vstupné: předprodej 300 Kč, v den akce 350 Kč. Předprodej od 17. 5. 2022 v sídle Téčka, TIC nebo online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2022/06/uz-jsme-doma-hraji-pisne-fpb

Pondělí 6. června v 19:00 • kinokavárna Vrátnice
KINOKAVÁRNA • Belle
Mistr japonské animace Mamoru Hosoda (Mirai, dívka z budoucnosti) již před lety deklaroval svou fascinaci starou francouzskou pohádkou “Kráska a zvíře” a ve svém sedmém filmu ji také převedl na plátno. Učinil tak ovšem zcela originálním a ryze současným způsobem. Otevírá před námi dva světy, naprosto rozdílné a přesto bytostně propojené. Prvním je japonská vesnice, v níž plachá a neobratná Suzu prožívá svůj neutuchající smutek ze smrti matky, která jí vzala schopnost zpívat. Druhým je virtuální svět “U”, do nějž může vstoupit kdokoli, začít znovu a (třeba i) změnit svět. A právě tady se Suzu mění v Belle, znovu nachází svůj hlas a díky svým písním plným toho nejupřímnějšího citu se stává hvězdou “U”. Kromě obdivovatelů tu ale potkává i Zvíře, zjizvenou obludu, zápasící v bojových uměních, brutální, nespoutanou – a samotářskou. Společně se vydávají na cestu dobrodružství, nebezpečí a lásky, na cestu, která odhalí jejich skutečné já.
Japonsko, 2021 | v originálním znění T. Sató, K. Nakamura, Ikura | režie Mamoru Hosoda
film s titulky • přístupný bez omezení • vstupné 100 Kč • 122 minut

Středa 8. června ve 20:00 • hudební klub Vrátnice
Rickolus, Aran Satan
Vstupné v předprodeji 150 Kč, na místě 170 Kč.

Čtvrtek 9. 6. ve 14:00 • Brillovka, velký sál
Setkání jubilantů
Téčko pod záštitou místostarostky Kristýny Kosové zve jubilanty města Rožnova pod Radhoštěm na sváteční odpoledne.
Akce pouze pro pozvané jubilanty.

 

Pátek 10. 6. od 20:00 • hudební klub Vrátnice
E, Pack A.D., Panenské plameny
Brněnské E si možná pamětníci ještě vybavují – tyhle E jsou ale z USA a jejich hlavní postavou je kytaristka a zpěvačka Thalia Zedek, jež patří ke kultovním postavám bostonské alternativní rockové scény. V roce 2013 založila s Jasonem Sanfordem (ex-Neptune) duo E, do kterého posléze přibrali Gavina McCarthyho (ex – Karate), jež jako basista neměl problém usednout za bicí a posílit rytmickou sekci.
Po několika zmařených pokusech o další evropské turné (ano, covid…) se do Evropy konečně vracejí The Pack A.D., které ve své tvorbě sázejí na ty nejlepší momenty z odkazu garážových kapel jako MC5 nebo Mudhoney. Živelný zvuk koncertů The Pack A.D. skutečně dává zapomenout na fakt, že to je „jen“ kytara a bicí. Becky a Maya spolu hrají už od roku 2007, Becky má skvělý hlas, Maya bubnuje jak Moe Tucker – a celé to skvěle drží pohromadě.
Z nedalekého Kopru přijedou koncert dotunit Panenské plameny.
Vstupné v předprodeji 200 Kč v den koncertu 250 Kč. Předprodej od 17. 5. v sídle Téčka, v TIC nebo online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2022/06/e-pack-ad-panenske-plameny

Sobota 11. června od 19:00 • Brillovka, nádvoří
Kapela Pekař, Delta Fuse (Irsko)
Pekař, vlastním jménem Petr Toms, získal v roce 2016 Českého Slavíka v kategorii Objev roku a cenu Evropy 2. Ve svých začátcích vystupoval sám, ale postupem času svoji písničkářskou polohu opustil a založil kapelu, která je v současnosti již pětičlenná.
Do širšího povědomí vstoupil písněmi Bůh a Tančím. Na kontě má 2 desky, debutové album “Pekař” a album “Výpověď” za které získal Zlatou desku. Nejnovější album je z roku 2020 a jmenuje se výstižně „První kapelní“.
Delta Fuse je mladá, ale velmi nadějná irská bluesrocková kapela. Jejich sound je částečně namočen do soulu a šedesátkové psychedelie.Kapela má za sebou množství koncertů v Irsku a dvě rozsáhlá britská turné. Její debutové album se jmenuje „A Matter Of Love And War“.
Vstupné v předprodeji 250 Kč v den koncertu 300 Kč. Předprodej od 17. 5. v sídle Téčka, v TIC nebo online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2022/06/kapela-pekar-delta-fuse-irsko

Pondělí 13. 6. v 19:00 • kinokavárna Vrátnice
KINOKAVÁRNA • Osudová strela
Film je věnován slavnému vlaku Slovenská strela. Jeho unikátní elektrický pohon vynalezl a zkonstruoval Josef Sousedík. Dokument časosběrně zachycuje nedávnou rekonstrukci vlaku a také osudy jeho tvůrců.
„Josef Sousedík byl významnou osobností nejen Vsetína, ale celé republiky. Jeho osudy jsou pozoruhodné a filmové zpracování si rozhodně zaslouží. Zajímavostí je, že role Josefa Sousedíka se v hraných částech dokumentu chopil jeho vnuk Tomáš. Jejich podoba je neuvěřitelná a dodává tak filmu další rozměr,“ popsal producent filmu Aleš Hudský.
Po filmu možnost debaty s producentem Alešem Hudským o filmu, ale také o jedinečné osobě valašského Edisona Josefa Sousedíka. Vstupné 70 Kč.

Úterý 14. června v 19:00 • hudební klub Vrátnice
PKM – Bigbítové hity 60. let
Vstupné 99 Kč pouze na místě.

Čtvrtek 16. června v 19:00 • Brillovka, velký sál
KINOKAVÁRNA • Poslední závod
Legendární příběh Hanče a Vrbaty každý zná, málokdo ale ví, jak se opravdu odehrál. Výpravné filmové drama Poslední závod režiséra Tomáše Hodana přiblíží tehdejší události z mrazivých hřebenů Krkonoš tak, jak se opravdu staly. Vyzdvihuje také důležitou a zapomenutou postavu Emericha Ratha.
ČR, 2022 | hrají K. Hádek, J. Bárdos, M. Adamczyk | režie T. Hodan
nevhodné pro děti do 12 let • vstupné 100 Kč • 102 minut

Pondělí 20. června v 19:00 • kinokavárna Vrátnice
KINOKAVÁRNA • 107 matek
Jaké je to přivést na svět dítě tam, kde svoboda končí vězeňským dvorem? Film Petera Kerekese je neotřelým pohledem na téma mateřství.
Slovensko, Ukrajina, 2021 | hrají M. Klimova, I. Kiryazeva, L. Vasylyna
film s titulky • nevhodný pro děti do 12 let • vstupné 100 Kč • 93 minut

 Pondělí 27. června v 16:30 • Janíkova stodola
Maxipes Fík
„Tatí, já byfem chtěla pfa.“ řekla Ája. Tak jí tatínek koupil psa. „Jmenuje se Rek’“ oznámil. A protože Ája neuměla říkat R, říkala mu Fek.„To už mu můžeme říkat Fík“ řekl tatínek. No a tak to všechno začalo. Z malého pejska vyrostl velký pes Fík a z malého dobrodružství začalo velké, které vám předvede pražské divadlo Krapet.
Vstupné s místenkou 130 Kč. Prodej v sídle TKA a v TIC nebo online od 24. 5. od 8:30 hodin. Od stejného data je možná také 3denní rezervace, a to pouze online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2022/06/maxipes-fik

Úterý 28. června v 19:00 • kinokavárna Vrátnice
KINOKAVÁRNA • Divoch
V zoufalé snaze překonat krizi středního věku Martin utekl ze společnosti, aby žil v lese. Obstaral si luk a výstroj jeskynního muže, ale pravdou je, že přežívá jen tak tak. Jednoho dne narazí na Musu, drogového dealera, který je zraněný a na útěku. V naději, že uniknou mnoha problémům, se excentrické duo vydává na hektickou jízdu napříč fjordy. Pronásledován místní policií, rozzuřeným Vikingem, násilníky a – v neposlední řadě – svou rodinou!
Dánsko, 2021 | hrají R. Bjerg, Z. Youssef, B. Sundquist | režie T. Daneskov
film s titulky • nepřístupné pro děti do 15 let • vstupné 100 Kč • 102 minut

Středa 29. června v 19:00 • Brillovka, velký sál
KINOKAVÁRNA •Muži na pokraji nervového zhroucení
Sedm městských mužů ve věku od 17 – 70, kteří mají společnou jedinou věc – všichni jsou na pokraji nervového zhroucení. Jejich zoufalství je zavede na opuštěnou vlakovou stanici uprostřed ničeho, kde začíná neobvyklý „CHLAPÁCKÝ“ kurz přežití, jenž je má postavit zpět na nohy. Každý krok na tomto „táboře“, který vede hodně excentrická koučka jim má pomoci znovu najít své mužné já. Úkol se však zdá být dosti složitý a obzvlášť, když se jaksi nic nedaří podle plánu.
Francie, 2021 | hrají M. Hands, R. Bedia, T. Lhermitte | režie A. Dana
český dabing • nevhodné pro děti do 12 let • vstupné 100 Kč • 97 minut

Od pátku 1. dubna do úterý 28. června • Galerie Na radnici
VÝSTAVA • Bedřich Přikryl – rožnovský fotograf 2. poloviny minulého století
Výstava fotografií Bedřicha Přikryla je dokumentem dané doby, kterou má ještě starší generace v živé paměti. Pro mladší generaci přináší představu o tom, jak vypadal Rožnov pod Radhoštěm v nedávné minulosti. Nezaměřoval se pouze na jedno téma. S nadsázkou by se dalo říci, že fotil vše, od krajiny až po akty. Na výstavě si můžeme prohlédnout jak před desítkami let vypadaly staré dřevěnice, rožnovské náměstí, sídliště a vlakové nádraží, Radhošť a Pustevny, jak probíhaly rožnovské slavnosti, spartakiáda a také soutěže veteránů. Další fotografie zachycují okupaci v srpnu 1968 i ženské akty.
Výstava je otevřena pondělí, středa 8-17 hodin; úterý, čtvrtek a pátek 8-14 hodin.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2022/04/bedrich-prikryl-roznovsky-fotograf-2-poloviny-minuleho-stoleti

 PODCASTY • https://www.tka.cz/podcasty

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *