Ohlédnutí za dřevní dobou rožnovské turistiky.

U příležitosti Krajinské výstavy Valašska a moravskoslezského Pobezkydí konané před 90. lety ve dnech 19.-24. 6. 1932 vydal Klub českých turistů, odbor v Rožnově pod Radhoštěm brožurku „ROŽNOVSKO“ zaměřenou především na turistickou nabídku samotného města Rožnova a také okolních vesnic. V té době se v Rožnově opětovně úspěšně rozvíjela tradice klimatických lázní, jejichž přirozenou součástí byla právě turistika.

Osvald Kotouček

Při zmínce o turistice na Rožnovsku nelze opomenout jméno Osvalda Kotoučka (12. 2. 1861- 8. 11. 1931), který se roku 1886 přistěhoval z Kojetína do Rožnova, kde se zasloužil o vznik místní organizace Sokol, byl starostou města v letech 1923-1927, také zastával funkce v sokolské župě Palackého. Byl členem místního muzejního spolku, který dal podnět k založení Valašského muzea v přírodě. Aktivně se podílel na činnosti Lázeňské komise a Okrašlovacího spolku, kterému se mimo jiné podařilo prosadit vybudování jezírka v parku. Byl členem představenstva místní spořitelny, posléze i jeho předsedou. Osvald Kotouček fotografoval a publikoval množství pohlednic s tématikou města Rožnova a regionu Valašsko.

Před 130 lety v roce 1892 koupila Sokolská jednota od obce za 200 zlatých bývalou sýpku pro zřízení tělocvičny v místech dnešní Sokolovny, která po pěti přestavbách slouží podnes.

Z náčrtku turistických tras už v roce 1932 bylo zřejmé, že má Rožnov z hlediska turistiky ideální polohu. Odbor Klubu čs. turistů už v roce 1894 vyznačil v okolí města na 24 km turistických tras. S ohledem na ubytování bylo v místních hotelích, noclehárnách a hostincích k dispozici na 140 lůžek. Stravování poskytovalo 7 hostinců. Víno nabízela ochutnávárna u Bažantů a sladkosti cukrárny Jindřicha Šilara a Karla Ševčíka.  Na městečko tehdy o jednom náměstí a třech hlavních ulicích toho bylo skutečně dost.

V nabídce turistiky to byly vycházky po významných objektech města, především umělecké dílny bratří Jaroňků a Karla Solaříka. Výlety do blízkého okolí Rožnova nabízely celkem 6 vycházek v délce od jedné do tří hodin a zahrnující kromě kopce Hradisko s ruinou středověkého hradu také okolní obce, ovšem i výlety z těchto obcí do okolní přírody.

Nabídka pro zdatnější turisty zahrnovala celkem 11 výletů, například po červené trase na Radhošť buď přes Sladsko nebo přes Dolní Bečvu v délce trvání 3 hodiny, na Velký Javorník po zelené přes Putyrky, nebo po modré přes Bačův vrch ( 2 ½ hod.). Soláň po modré (3 hod.), Hodorf a Mořkov po žluté (3 ¼ hod.). Po modré pak Kyvňačky, Kotlová (Jezerné), Benešky, Vysoká k Masarykově chatě (celkem 6 hod.).

Už před 90 lety bylo městečko Rožnov turistickým rájem, odkud bylo možné vyrážet do krásné beskydské přírody v dobré obuvi a s batohem na zádech a po zdolání zvolené trasy se opět do turistické základny v Rožnově vracet.

Text a reprofoto © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *