Razítko nejen pro turisty už i v Zašové a ve Veselé

Do letošní turistické sezony vstupuje Zašová a Veselá s jednou, na první pohled nepatrnou, ale velmi žádanou novinkou, která ani moc nestála, ale věříme, že udělá spoustu radosti zejména těm, kteří naše obce navštíví.

V iCafé, informačním centru Zašové, a u p. Jana Bechného, skláře žijícího ve veselském Ráji jsou k dispozici razítka Zašové a Veselé, která na obou místech ochotně otiskneme do turistických deníčků či pohlednic. Při výběru vzhledu razítek se Kulturní komise přiklonila k názoru převzít motiv starého pečetidla Zašové a znaku Veselé.

Více na stránkách http://historie.zasova.info/subdom/historie/tag/heraldika/.

Na zašovské pečeti je dominujícím znakem kříž obklopený svatozáří vytvořenou kruhem paprsků. Trojice kopců znázorňuje Trojvrší nad Zašovou, s dominantou Trojačky. Nad bočními kopci jsou umístěna dvě vyobrazení s iniciálami písmen – vlevo písmene M situovaným uprostřed osmicípé hvězdice, vpravo pak písmeno Z v kruhu dvou ratolestí. Obě písmena jakoby vyrůstala z vrcholu kopců. Trojvrší, kříž a hvězda připomínají staletou tradici obce jako mariánského poutního místa Valašska.

Na znaku Veselé je vyobrazen jezdec na koni s mečem (jde očividně o sv. Martina, patrona zdejšího kostela), a vpravo od něj klečí muž. Kostel sv. Martina ve Veselé je zapsaný do Ústředního seznamu kulturních památek ČR.

Dalším krokem, který v propagaci obce chceme ještě letos uskutečnit, jsou turistické vizitky. O jejich vzniku vás budeme informovat.

Marcela Janišová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *