Vánoce – čas betlémů a betlemářů.

O betlémské historii a tradici stavění jeslí a betlémů besedoval v úterý 13. prosince 2022 v městské knihovně v Rožnově pod Radhoštěm předseda spolku valašských betlemářů Ing. Ivan Hejtmánek.

Více než 2000 let starý příběh na rození Krista nás provází celý život. Příběh se postupně rozvíjel a rozvětvoval, jak jej košatěla lidská fantazie a představivost, až betlémská scéna pronikla z kostelů a zlidověla. Betlemáři postupně přizpůsobili scenérii krajině ve které žili a takto ten půvabný příběh pronikl až do jejich domovů.

Ing. Ivan Hejtmánek zasvěceně hovořil o betlemářské historii a tradici, o variantách krajových a také o tvůrcích betlémů.

Skvěle koncipovaná výstava betlémů z přelomu roku 2021–22 v Brillovce měla velký ohlas, jak o tom svědčí na dvě stovky záznamů v návštěvní knize.

V roce 2023 si betlemáři připomenou 800. výročí betlemářské tradice velkou výstavou betlémů v zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí, kde návštěvníci, příznivci a obdivovatelé betlémů shlédnou ve čtyřdílné expozici historické betlémy z Čech, starou betlemářskou tvorbu z Moravy, hlavně z Valašska, a také soudobou tvorbu.

„Věřím, že tradice betlémů bude dál pokračovat,“ řekl Ing. Ivan Hejtmánek.

Podnětnou a hojně navštívenou besedu doprovodilo na sedmdesát snímků betlémů i betlemářů.

 

Text a foto © Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *