Téčko Rožnov – kulturní agentura – program na leden 2023.

Ve čtvrtek 5. ledna v 19:00 • Brillovka, velký sál
KinoKavárna • Hodně štěstí, pane Veliký
Nancy za celý svůj život spala jen s vlastním mužem, který navíc v posteli nestál za nic. Když zůstane sama, uvědomí si, že vlastně vůbec netuší, co je dobrý sex. Namísto čtení ženských časopisů a studování odborné literatury se rozhodne pro podstatně rychlejší a jednodušší formu vzdělávání v tomto oboru a objedná si služby zkušeného profesionála. Jenže přesvědčit samu sebe je ta nejtěžší věc na světě. Přesto je jasné, že chce tohoto neskutečně přitažlivého mladého muže vidět znovu, protože si u něj začíná věřit a přestává pochybovat o svých touhách a pocitech.
USA, 2021 | hrají E. Thompson, D. McCormack, I. Laughland | režie S. Hylde
film s titulky • nepřístupné pro děti do 15 let • vstupné 100 Kč • 97 minut

V pondělí 9. ledna v 19:00 • kinokavárna Vrátnice
KinoKavárna • Blízko
Léo a Rémi jsou si blízcí. Prožívají spolu chlapecká dobrodružství, sdílí spolu celý svět a skoro každý moment. Dostávají se ale do věku, kdy věcem začínáme dávat jména. Co mezi nimi vlastně je? Hluboké přátelství, nebo láska? Po bezstarostných prázdninách přicházejí školní dny a s nimi i všetečné otázky a ironické poznámky spolužáků. Rémi si jich zdánlivě nevšímá, ale pro Lea znamenají stále víc pochyb. Touží zapadnout do klukovského kolektivu. Drobné ústupky se sčítají a jedinečná blízkost mizí. Dětství končí, dospělost do dříve bezstarostného světa obou kamarádů vtrhne neúprosně.
Belgie, Nizozemsko, 2022 | hrají E. Dambrine, G. De Waele, L. Drucker | režie L. Dhont
film s titulky • nepřístupné pro děti do 15 let • vstupné 100 Kč • 105 minut

Od pondělí 9. ledna do středy 29. března
VÝSTAVA • Jan Šroubek – Všude žijí lidé
Jan Šroubek (1958) je berounský fotograf, jehož hlavním tématem je žánrová fotografie a reportáž, fotografuje zejména lidi v nejrůznějším prostředí, zachycuje každodenní život v rozličných zemích světa.Výstava s názvem Všude žijí lidé představuje jeho žánrovou a dokumentární tvorbu. Jsou zde zastoupeny snímky z jeho cest do méně navštěvovaných koutů světa, ať už je to Archangelská oblast v Rusku, Gruzie, Náhorní Karabach, Arménie, Uzbekistán či třeba rómské osady na Slovensku, ale i do turistických destinací jako Srí Lanka, Kuba, Austrálie, Nový Zéland, Argentina, Chille, Zanzibar a další.
Výstava je otevřena pondělí, středa 8 – 17 hodin, úterý, čtvrtek a pátek 8 – 14 hodin.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2023/01/jan-sroubek-vsude-ziji-lide

V úterý 10. ledna v 18:00 • sál ZUŠ
Kruh přátel hudby • Bennewitzovo kvarteto
Jakub Fišer – 1. housle, Štěpán Ježek – 2. housle, Jiří Pinkas – viola, Štěpán Doležal – violoncello
Novoroční koncert se slavnostním přípitkem starosty města.
Bennewitzovo kvarteto je v mezinárodním měřítku špičkovým komorním souborem, což dokládají nejen vítězství ve dvou prestižních soutěžích – v Ósace v roce 2005 a Prémio Paolo Borciani v Itálii v roce 2008, ale i pochvalné hlasy kritiky. Již v roce 2006 německý FrankfurterAllgemeineZeitung napsal: “…obdivuhodná byla vedle zřetelné strukturace hudby zvukově krásná tónomalba a intonační čistota provedení. Jen velmi zřídka člověk zažije takto umně a efektně znějící harmonie…Veliké umění.“
Vstupné v předprodeji: 140 Kč, v den akce a na místě: 190 Kč. Držitelé Rožnovské seniorské karty: 110 Kč. Rezervace a prodej v sídle TKA a v TIC nebo online od 6. 12. od 8:30 hodin. Od stejného data je možná také 3denní rezervace, a to pouze online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2023/01/bennewitzovo-kvarteto

V úterý 10. ledna ve 20:00 • hudební klub Vrátnice
Savage Republic (USA)
Koncert kultovní americké postindustriální kapely působící v Los Angeles od raných osmdesátek. Kapela vydala loni novou desku Meteora, uspořádala několik svých vystoupení v USA a v lednu 2023 přijíždí na krátké evropské turné ve vybraných zemích. Jediný koncert v České republice proběhne v Rožnově. Zajímavostí je, že během pobytu stihnou nahrát i nový studiový materiál v polské Wroclawi.
Vstupné v předprodeji: 200 Kč, v den akce a na místě: 250 Kč.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2023/01/savage-republic-la-usa

V sobotu 14. ledna od 20:00 • hudební klub Vrátnice
Chorobopop, SafenatPaneach
Rožnovská kapela Chorobopop vydala své druhé album Odrazit od dna. I na nové nahrávce kapela v jedenácti písních rozvíjí poetiku naznačenou svým názvem: textově chorobopis, hudebně pop. Pravda, ne vždycky. Hlasy chroptí i zvoní, kytary zvoní i řežou, basové linky vládnou. Sem tam synťák. CD je k mání nějakou dobu a teď vychází očekávaná vinylová verze, kterou pokřtí (jak jinak) ve Vrátnici a k tomu si pozvali plzeňskou kapelu SafenatPaneach, bigbítovou kapelu poučenou devadesátkami (Sebadoh/Leatherface/Pixies), rozkročenou mezi Posázavím a Plzní, s novým materiálem opouštějící převzaté básně (především Jirousovy) a mířící do Vrátnice s vlastními texty. Po dvou albech se proměňuje i muzika směrem k jednoduchosti a písničkovějšímu vyjádření. Třetí deska ale bude taky ze všech ta nejšpinavější a nejvíc nahlas. Nechte se překvapit!
Vstupenky na původní termín 27. října zůstávají v platnosti.
Vstupné: předprodej 150 Kč, v den akce 200 Kč. Předprodej v sídle Téčka, TIC nebo online od 6. 12. 2022
Více informací: https://www.tka.cz/program/2023/01/chorobopop-safenat-paneach2

V pondělí 16. ledna v 19:00 • kinokavárna Vrátnice
KinoKavárna • Rimini
Smrt matky přivádí Richieho Brava z adoptivního domova v Itálii zpět do jeho pokoje v rodném Dolním Rakousku. S kořalkou v ruce a sametovými melodiemi Wurlitzeru ve vzduchu se ve sklepě se svým „piccolofratello“ loučí s rodičovským domem. Jeho otec je v domově důchodců. Popová hvězda Richie vydělává peníze v Rimini. Tvrdí, že je stále „con molto amore“ – a je to právě trocha té sexuální vášně, kterou potřebuje, aby se oblékl do svého korzetu a „jacketto“, což se rýmuje s „perfetto“, a pak se zápalem zpíval tklivé německé písničky ve strohých hotelových foyer. Tento rakouský gigolo oplývá smyslným šarmem a razí si cestu do myslí, těl a peněženek žen určitého věku.
Německo, Rakousko, 2022 | hrají M. Thomas, T. Göttlicher, H.-M. Rehberg | režie U. Seidl
film s titulky • nepřístupné pro mládež do 18 let • vstupné 100 Kč • 116 minut

Ve čtvrtek 19. ledna v 19:00 • hudební klub Vrátnice
Klub cestovatelů • Sváťa Božák: RAAM dobrodružství
Sváťa Božák je vytrvalostní cyklista, který letos vyhrál nejdelší a nejtěžší silniční ultramaraton na světě. Téměř 4900 km dlouhou trasu ze západu na východ USA ujel v čase 10 dní, 3 hodiny a 6 minut. Za tu dobu naspal pouhých 18 hodin. Vyhrál ve své kategorii do 50 let a v absolutním pořadí pak skončil druhý!
Jak zvládl tak extrémní závod a jak ho prožíval? Jak se na něj připravoval? Kdo byl jeho motorem, který ho hnal do cíle? Co pro něj výsledek znamená? To vše se dozvíte v netradičně sportovním Klubu cestovatelů.
Vstupné 80 Kč. Předprodej vstupenek od 13. 12.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2023/01/klub-cestovatelu-svata-bozak-raam-dobrodruzstvi

V sobotu 21. ledna od 20:00 • hudební klub Vrátnic
Prouza, Garlands
Prouza se dala opět dohromady v roce 2022 aby jednorázově oslavila svá Kristova léta. Do kapely se vrátili poslední tři žijící členové původní sestavy. Láďa Franek, Broňa Svoboda a Boris Závada. Zesnulého kytaristu Dušana Helštýna nahradil jeho syn Filip, vokál přebral v řadě již čtvrtý frontman Tomáš Gavlas. Comeback měl velice silný a kladný ohlas a tak nezbývá nic jiného než začít opět naplno koncertovat.
Vystoupí také kultovní postpunk Garlands z Frýdku Místku, hrající energický post punk okořeněný klarinetem. Dlouhou dobu měli taky koncertní přestávku, mezitím natočili nové album a začali koncertovat, hlavně po boku Prouzy.
Vstupné: předprodej 160 Kč, v den akce a na místě 200 Kč. Předprodej v sídle Téčka, TIC nebo online od 13. 12. 2022
Více informací: https://www.tka.cz/program/2023/01/prouza-garlands

V pondělí 23. ledna v 19:00 • kinokavárna Vrátnice
KinoKavárna • Miluj svého robota
Alma je vědkyně ve slavném Pergamonském muzeu v Berlíně. Aby získala pro svou práci finanční prostředky na výzkum, je přesvědčena, aby se zúčastnila mimořádného experimentu. Po dobu tří týdnů musí žít s humanoidním robotem, který se přizpůsobí jejímu charakteru a potřebám, tedy umělá inteligence navrhnutá tak, aby byl dokonalým životním partnerem. Alma se setkává s Tomem, strojem v lidské podobě, vytvořeném pouze proto, aby byla šťastná. Komicko-tragický příběh o otázkách lásky, touhy a o tom, co dělá člověka člověkem.
Německo, 2021 | hrají M. Eggert, D. Stevens, S. Hüller | režie M. Schrader
film s titulky • nepřístupné pro děti do 15 let • vstupné 100 Kč • 102 minut

Ve středu 25. ledna v 19:00 • hudební klub Vrátnice
GiladAtzmonQuartet (ISR)
GiladAtzmon (UK) je původem izraelský , dnes již britský špičkový jazzový saxofonista s nezaměnitelným tónem, ovlivněný mimo jiné Charlie Parkerem, Johnem Coltranem a židovskou lidovou hudbou.Hrál a nahrával mimo jiné s: Pink Floyd,  PaulemMcCartneyem, RobbiemWilliamsem, SineadO’Connor, Robertem Wyattem a TheWaterboys.
Narodil se v roce 1963 v Izraeli, vystudoval Rubinovu hudební akademii v Jeruzalémě, sloužil v izraelské armádě, léta žil v dobrovolném „exilu“ v Londýně ve Velké Británii, kde studoval na Essexské universitě a jako hráč na saxofon patří k velmi vyhledávaným jazzovým hudebníkům. Nyní žije v Aténách, několikrát již koncertoval v ČR, je i úspěšným spisovatelem.
Vstupné na sezení s místenkou 250 Kč. Předprodej od 13. 12. v Téčku, TIC nebo online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2023/01/gilad-atzmon-quartet

Ve čtvrtek 26. ledna v 19:00 • Brillovka, velký sál
KinoKavárna • Osm hor
Pietro je chlapec z rušného italského města, Bruno je kluk ze zapomenuté alpské vesnice. Jeden se každé léto vrací do hor s rodiči, druhý kopce nikdy neopouští. Sdílí lásku k majestátním vrcholům, složitý vztah k vlastním otcům a časem i husté plnovousy. Tak jako příroda roste, usychá a znovu vzkvétá, mění se i jejich přátelství. Ztráta v Pietrově životě ho po mnoha letech zavede zpět na venkov a opětovné setkání s Brunem změní jeho pohled na svět. Za adaptaci stejnojmenné knihy Paola Cognettiho o přerodu chlapců v muže, hodnotě přátelství a hledání smyslu života v tichu spektakulárních Alp či Himálaje, získali režiséři Felix van Groeningen a Charlotte Vandermeersch Cenu poroty na festivalu v Cannes.
Itálie, Belgie, 2022 | hrají L. Marinelli, A. Borghi, F. Timi | režie F. van Groeningen, Ch.Vandermeersch
film s titulky • nevhodné pro děti do 12 let • vstupné 100 Kč • 147 minut

V pondělí 30. ledna v 19:00 • kinokavárna Vrátnice
KinoKavárna • Ono
Dvanáctiletá gymnastka Tinja se zoufale snaží zalíbit své matce, která je posedlá rodinnou image a jejíž populární blog „Krása všedních dní“ představuje idylickou existenci jejich rodiny jako dokonalost na předměstí. Jednoho dne najde Tinja v lese zraněného ptáka, přinese si jeho podivné vejce domů, uloží ho do své postele a pečuje o něj, dokud se nevylíhne. Tvor, který se z něj vyklube, se stane jejím nejbližším přítelem a živoucí noční můrou, která Tinju žijící pod dokonalou slupkou ponoří do zvrácené reality, kterou její matka odmítá vidět. ONO je fascinujícím portrétem podstaty mateřinského instinktu, kdy se Tinja snaží vyrovnat se s opravdovým citovým poutem ke své groteskní a krvežíznivé nově nalezené rodině a zároveň se potýká s rozpadajícím se vztahem se svou vlastní náročnou matkou.
Finsko, Švédsko, 2022 | hrají J. Volanen, S. Heikkilä, R. Nordin | režie S. B. Svendsen
film s titulky • nepřístupné pro děti do 15 let • vstupné 100 Kč • 91 minut

PODCASTY • https://www.tka.cz/podcasty

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *