Téčko kulturní program na duben 2023.

V sobotu 1. dubna v 19:00 • hudební klub Vrátnice
Audience
Jednoaktové tragikomické absurdní drama Václava Havla.Hrdinou hry je zakázaný spisovatel Vaněk, který pracuje v pivovaru jako „přikulovač sudů“. Jeho nadřízený Sládek ho pozve do své kanceláře k rozhovoru. Jedná s ním přátelsky, spisovatel se však cítí nesvůj. Je vytržen ze svého prostředí, dělnickým zvykům /pití piva/ přivyká jen s obtížemi, kromě toho neví, jestli na něj jeho nadřízený nechystá nějaký podraz. Sládek mu dá zvláštní návrh – přesvědčuje ho, aby sám na sebe psal hlášení tajné policii. Vaněk odmítne, přesto že mu Sládek za to nabízí „teplé místo ve skladu“. Ve hře jde mimo jiné o kritiku pokrytectví.
Vstupné s místenkou v předprodeji: 130 Kč, na místě: 150 Kč. Prodej v sídle Téčka, v TIC nebo online od 28. 2. od 8:30 hodin. Od stejného data je možná také 3denní rezervace, a to pouze online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2023/04/audience

V pondělí 3. dubna v 19:00 • kinokavárna Vrátnice
KinoKavárna • R.M.N.
Po odchodu z práce v Německu se několik dní před Vánocemi vrací Matthias do své mnohonárodnostní transylvánské vesnice. Chce se více zapojit do výchovy svého syna Rudiho, který byl příliš dlouho svěřen do péče matky Any, a zbavit chlapce nevyřešených obav, které se ho zmocnily. Stará se o svého otce Ottu a také touží vidět svou bývalou milenku Csillu. Přijetí několika nových dělníků do malé továrny, kterou řídí Csilla, naruší klid komunity a dospělé začnou svírat skryté obavy. Přes tenkou slupku zdánlivého porozumění a klidu vyplouvají na povrch frustrace, konflikty a vášně.
Rumunsko, 2022 | hrají M. Grigore, J. State, O. Moldován | režie C. Mungiu
film s titulky • nepřístupné pro děti do 15 let • 125 minut • vstupné 100 Kč

Od soboty 4. dubna do středy 28. června • galeria Na Radnici
Výstava • Artuš Scheiner – Pohádky a jiné příběhy
Artuš Scheiner (1863–1938) byl významný český ilustrátor, od jehož narození letos uplyne 160 let. Jeho obrázky znají v podstatě všichni, jen to mnozí nevědí – právě jeho kresby provázejí ta nejklasičtější vydání pohádek Karla Jaromíra Erbena nebo Boženy Němcové.
Jeho umělecké nadání bylo však natolik mimořádné, že se i jako samouk téměř ve čtyřiceti letech dokázal prosadit v prostředí, jemuž dominovali akademicky vzdělaní tvůrci. Scheinerův výtvarný názor spoluutvářela secese, která vyhovovala jeho smyslu pro pohádkovou snovost i citu pro ornament. Coby časopisecký a knižní ilustrátor ovšem už na přelomu 19. a 20. století prokázal, že je bytostný figuralista, kterého zajímá psychologie jeho hrdinů, ale že mu nechybí ani humor. Komunistickým režimem byl zavržen, jelikož byl vykládán jako nejtypičtější reprezentant „formalismu a naturalismu“ v tvorbě pro děti. Později byly vzaty na milost alespoň jeho ilustrace knížek Erbena a Němcové, které státní nakladatelství Artia vydávalo i v cizojazyčných mutacích pro zahraniční trhy. Skutečného docenění se ovšem Scheiner postupně dočkává teprve nyní, více než třicet let od pádu komunismu.
Výstava Pohádky a jiné příběhy představuje průřez Scheinerovou kreslířskou tvorbou.Kurátorem výstavy je Tomáš Prokůpek.
Výstava je otevřena pondělí, středa 8-17 hodin a úterý, čtvrtek, pátek 8-14 hodin.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2023/04/artus-scheiner-pohadky-a-jine-pribehy

Ve čtvrtek 13. dubna v 19:00 • hudební klub Vrátnice
The BladderStones
Art-bluesové trio vytvářející svou vlastní fúzi dravých kytarových riffů, dynamických zvratů a nových zvuků. Maximální svoboda, interakce a srdce.Kapela, která dokáže uchvátit a strhnout posluchače do vlastního středu, kde je pak drží magnetickou souhrou rytmu a kytarových improvizací. Neodmyslitelnou součástí každé písně je i autentický příběh, který se stal, nebo se teprve stane.
Jednotné vstupné 200 Kč (na sezení s místenkou nebo na stání). Předprodej od 14. 3. v Téčku, TIC nebo online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2023/04/the-bladderstones

V pátek 14. dubna v 19:00 • Janíkova stodola
Řež a běž
Divadelní soubor CHAOS Valašská Bystřice
Ztřeštěná černá komedie satirizující poměry na privátní klinice. Děj nás zavede do počátku divokých devadesátých let dvacátého století. Letitý, ochotný a poněkud naivní lékař Dr. Jasný se s úžasem dozvídá, že klinika pronajala jeho ordinaci, v níž pracuje jako obvodní lékař, jistému Dr. Fintovi pro jeho soukromou praxi. Z jednání Dr. Finty s pacientkou divák brzy pochopí, že tomuto lékaři jde pouze o to, jak ji patřičně obrat o peníze. Trvá na zbytečných vyšetřeních a prodává jí bezcenné léky za horentní sumy. Dr. Jasný zvolna podléhá vlivu svého kolegy a přejímá jeho praktiky. Tyto nekalé praktiky jsou však již v hledáčku policejní komisařky Miriam a za pomoci investigativního novináře Toma chtějí Fintu přistihnout při činu a obvinit jej….
Obsazení: Marie Veithová, MUDr. Jaromír Veith, Jan Závorka, Josef Šturma, Ing. Alena Poledníková, Barbora Chovancová, Lucie Nováková, Jan Novák, Kristína Volková
Upřímné poděkování patří skupině MŇÁGA A ŽĎORP za bezplatné poskytnutí hudby pro potřeby divadelního představení.
Vstupné s místenkou v předprodeji: 150 Kč, na místě: 190 Kč. Držitelé Rožnovské seniorské karty: 120 Kč. Prodej v sídle Téčka a v TIC nebo online od 24. 1. od 8:30 hodin. Od stejného data je možná také 3denní rezervace, a to pouze online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2023/04/rez-a-bez

V pondělí 17. 4. v 19:00 • kinokavárna Vrátnice
KinoKavárna • Modrý kaftan
Mina a její manžel Halim provozují v Maroku obchod s tradičními oděvy – kaftany. Mina se stará o prodej, zatímco Halim kaftany s láskou k tradiční ruční výrobě šije. Manželství je šťastné navzdory Minině chatrnému zdraví a Halimově jiné sexuální orientaci, kterou Mina tiše toleruje. Trh ale tradičnímu řemeslu nepřeje, zákazníci na objednávky spěchají, a tak jsou Mina a Halim nuceni přijmout pomocníka. V okamžiku, kdy k nim nastoupí mladý, pohledný a učenlivý Youssef, se změní křehká rovnováha jejich vztahu, milostný trojúhelník se ale začne vyvíjet jinak, než by se na první pohled zdálo…
Francie, Maroko, 2022 | hrají L. Azabal, S. Bakri, A. Missioui | režie M. Touzani
film s titulky • nepřístupné pro děti do 15 let • 122 minut • vstupné 100 Kč

V úterý 18. 4. v 9:30 • Janíkova stodola
O Nebojsovi
Představení Divadla v Batohu pro přihlášené skupiny z mateřských škol a 1. stupně základních škol.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2023/04/o-nebojsovi

V úterý 18. 4. v 18:00 • Brillovka, velký sál
Kruh přátel hudby • Alinde Quintet
Dechový soubor Alinde Quintet byl založen na začátku roku 2019 mladými hudebníky v Praze. Jeho nynějšími členy jsou Anna Talácková (flétna), Barbora Trnčíková (hoboj), David Šimeček (klarinet), Kryštof Koska (lesní roh), Petr Sedlák (fagot),kteří studovali na prestižních univerzitách v Londýně, Bruselu, Lublani, Lyonu, Praze a Brně.Již krátce po svém vzniku soubor vyhrál 1. cenu v mezinárodní konkurenci dechových kvintet na Bucharest International Music Competition a zanedlouho také 1. cenu v komorní hře v ODIN International Music Competition a 3. cenu z Mezinárodní soutěže komorních souborů OPUS 2021.Členové souboru zastávají vedoucí pozice v předních českých i zahraničních orchestrech – v Orchestru Národního divadla, Filharmonii Brno, Symfonickém orchestru hl. m. Prahy FOK, Münchner Symphoniker, zároveň působí v České filharmonii, Symfonickém orchestru Českého rozhlasu a v PKF – Prague Philharmonia. Své orchestrální zkušenosti v minulosti získávali mj. ve věhlasných mládežnických orchestrech Gustav Mahler Jugendorchester a European Union Youth Orchestra.
Vstupné v předprodeji: 140 Kč, v den akce a na místě: 190 Kč. Rezervace a prodej v sídle Téčka a v TIC nebo online od 14. 3. od 8:30 hodin. Držitelé Rožnovské seniorské karty: 110 Kč.
Zvýhodněné vstupné bude možné zakoupit v předprodeji v sídle Téčka a v TIC nebo na místě vždy po předložení Rožnovské seniorské karty.
Studenti rožnovské ZUŠ mají po předložení studijního průkazu vstup zdarma.
Hlavní partneři akce: Nadace Český hudební fond.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2023/04/alinde-quintet

Ve čtvrtek 20. dubna v 19:00 • hudební klub Vrátnice
Klub cestovatelů • Tomáš Kubeš: Černobyl
Katastrofa jaderné elektrárny v Černobylu ovlivnila svět, nic není jako dříve. S následky se potýkáme dodnes a ještě dlouhých 22 tisíc let budeme. Jak to vše proběhlo, co se stalo po výbuchu, jak to vypadá dnes v zakázané zóně a příběhy lidí, kteří neměli žít, nebo naopak si na sklonku života vybrali zakázanou zónu jako svůj domov. Včera i dnes, fakta i příběhy. Vydáme se do města duchů Pripjať, ale i do okolí poznat jak vypadá místo po více jak 33 letech od havárie.
Vstupné v předprodeji 80 Kč, v den akce na místě 100 Kč. Přeprodej od 14. března online, v Téčku nebo v TIC.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2023/04/klub-cestovatelu-tomas-kubes-cernobyl

Ve čtvrtek 20. dubna v 19:00 • Brillovka, velký sál
KinoKavárna • Zatmění
Osiřelý manžel ztrácí bez své milované chuť do života. Opouští místní nálevnu a podnapilý nasedá do svého vozidla. Na druhé straně satelitního městečka vstupuje do prázdné ulice mladík. Blíží se ke staršímumercedesu, vytahuje planžetu, otevírá auto, startuje a odjíždí.Město protíná okresní silnice, ale ani jeden z mužů se nehodlá pouštět do rizika jízdy v provozu. Oba míří k zapadlé asfaltové cestě, která vede skrze les mimo okres. Na této cestě, kterou ročně projede ne víc aut, než je znamení zvěrokruhu, se setkávají vozidla opilce a zloděje. Oba v závěsu nervózně projíždí silnicí, když jim průjezd zahradí z lesa vyjíždějící SUV, na což ani jedno vozidlo nedokáže reagovat. Ozve se rána.Krev. Zatmění…
ČR, 2023 | hrají J. Štáfek, J. Zadražil, J. Jackuliak | režie P. Kubík
nepřístupné pro děti do 15 let • 85 minut • vstupné 100 Kč

V pátek 21. dubna od 20:00 • hudební klub Vrátnice
Izzy and the Black Trees (PL), Včera bylo pozdě
Z tichého univerzitního města v západním Polsku přinášejí Izzy and the Black Trees syrovou punkovou energii, hlučné psychedelické kytarové riffy, silný beat a divoké melodie. Když se podíváme na Izzyno psaní písní a její hudební projev, můžeme cítit auru Patti Smith, Debbie Harry nebo PJ Harvey. Skupina vydala své oceňované druhé album „Revolution Comes in Waves“ v říjnu 2022 u prestižního vydavatelství Antena Krzyku, vedeného veteránem polské hardcore punkové a nezávislé scény Arkem Marczynskim. 9/10 hvězdiček podle německého OxFanzine. Chvála v hudebním tisku, kam se podíváš. Skladby z alba zazněly na Radio BBC 6 Music, KEXP a Radio X UK a samozřejmě ve všech polských hudebních rozhlasových stanicích. Je to kapela, která má obrovský potenciál a vůbec by nepřekvapilo, kdyby se za 2 až 3 roky objevovali na hlavních pódiích světových festivalů.
Kuřata z Rožnova pod Radhoštěm, která hrají přímo z kurníku. Valašský punk řízlý písečnými dunami. Právě dokončili svou debutní nahrávku Sirena rána, která vyjde na kazetě u Malarie records a mohl by to být jakýsi křest, pokud se vše stihne v termínech, ale jeden nikdy neví.
Vstupné v předprodeji: 200 Kč, v den akce a na místě: 250 Kč. Předprodej od 14. 3. 2023 v sídle Téčka, TIC nebo online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2023/04/-izzy-and-the-black-trees-pl-vcera-bylo-pozde

V pondělí 24. dubna v 19:00 • kinokavárna Vrátnice
KinoKavárna • Kousek nebe
Ačkoli Marco pochází z nížin, je to statný chlapík. Nyní pracuje jako pomocník u horského farmáře Aloise v odlehlé švýcarské alpské vesnici a dokonce i u stolu štamgastů v místním hostinci se lidé pomalu učí oceňovat tohoto člověka, který si objednává pouze ledový čaj. Anna je místní vesnická dívka, která má z předchozího vztahu dceru Julii. Někteří pochybují, zda tento nový vztah bude fungovat – nikoli však Marco nebo Anna. Vezmou se. Jejich láska je něžná a krásná. Sice ji nedokážou plně pochopit, ale vyjadřují ji prostými slovy. Důvěra mezi nimi roste a jejich něha přetrvává. Štěstí, které cítí při každém doteku, překonává jen teplo, které je cítit při pohlazení krávy. Ale brzy se stává, že Marco stále častěji ztrácí kontrolu nad svými impulsy… Lidstvo a příroda se ve filmu Michaela Kocha jedinečným způsobem prolínají.
Švýcarsko, 2022 | hrají M. Brand, S. Wisler, E. Zgraggen | režie M. Koch
film s titulky • nepřístupné pro děti do 15 let • 137 minut • 100 Kč

Ve středu 26. dubna od 20:00 • hudební klub Vrátnice
Savak (USA), Prohra Praha
Stárnout s muzikou není úplně snadná věc – existují ale muzikanti, kteří naopak s přibývajícími roky vysílají zpátky do světa o to radostnější energii. Členové Savak jsou dokonalým příkladem. Jejich sestava je ostatně sama o sobě procházkou historií významné části nezávislé scény – v kapele najdete kromě Sohraba Habibiona z Obits a Michaela Jaworskiho z The Cops i členy bez nadsázky legendárních kapel jako Nation Of Ulysses, The Make-Up (příležitostný koncertní baskytarista James Canty, který hrál i s Tedem Leem) a Enon nebo Holy Fuck (bubeník Matt Schulz). Savak vznikli na troskách Obits (Sub Pop) a debutovou desku „Best Of Luck In Future Endeavors“ vypustili do světa v roce 2016. Aktuální páté album „Human Error / Human Delight“ vyšlo loni. Savak na letošním evropském turné doprovodí na několika koncertech tuzemská Prohra Praha (ex – Gnu, Planety, Laundered Syrup), protože obě kapely se rozhodly vydat své nové songy na společném kazetovém splitu.
Vstupné v předprodeji: 200 Kč, v den akce a na místě: 250 Kč. Předprodej od 14. 3. 2023 v sídle Téčka, TIC nebo online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2023/04/savak-prohra-praha

Ve čtvrtek 27. dubna v 19:00 • Brillovka, velký sál
KinoKavárna • Chlapec z nebe
Adamovi, synovi rybáře, je nabídnuto nejvyšší privilegium studovat na univerzitě Al-Azhar v Káhiře, v mocenském centru sunnitského islámu. Krátce po jeho příjezdu do Káhiry náhle umírá nejvyšší náboženský představitel univerzity, Velký imám, a Adam se brzy stává figurkou v nelítostném boji o moc mezi egyptskou náboženskou a politickou elitou. Po analýze egyptské revoluce ve filmu The Nile Hilton Incident z roku 2017 debutoval Tarik Saleh na festivalu v Cannes v soutěži snímkem Boy From Heaven. Film se inspiroval knihou Umberta Eca Jméno růže, ale diváky zavede na univerzitu Al-Azhar v Káhiře, kde smrt Velkého imáma může změnit mocenskou dynamiku země.
Švédsko, Francie, 2022 | hrají T. Barhom, F. Fares, M. Dehbi | režie T. Saleh
film s titulky • nepřístupné pro děti do 15 let • 126 minut • 130 Kč

V pátek 28. dubna od 20:00 • hudební klub Vrátnice
Stopa, Santana revival

V sobotu 29. dubna od 20:00 • hudební klub Vrátnice
An eagle in your mind, Ivy Z
An Eagle In Your Mind přináší nový druhpost folku či chcete-li alternativního rocku. Jsou jakohorda razící si cestu se v pustinou. Duet dokáže propojit zvuk folkové kytary a indického harmonia s analogovými perkusemi a vibrujícími zvuky; stejně jako spektrální hlas. Vznikli v ústraní, postupně se etablovali, stará dodávka Mercedes se proměnila v kočovné nahrávací studio, které je zavedlo z hranic Evropy k branám Orientu, od velkých měst a pódii po underground. An Eagle in your Mind, vyslanci folklóru, který se ještě nezrodil, předchází s temnými a hypnotickými historkami vyprávěnými ve formě ztracených rapsodií.
Ivy z… lo-fi folk, wierd pop nebo hyperpop, několik žánrů, které lze rozeznat v sólovém projektu zpěvačky a hudebnice Lenky Zbořilové, kterou můžete znát z kapely Billow.Klavír na pozadí, doplněný o další instrumenty, korunuje emocemi nabitý zpěv… její hudba, na živo i při poslechu, tě vtáhne svojí zasněnou atmosférou a vezme na hodně zajímavou cestu… jako pád do králičí nory
Vstupné na sezení s místenkou: předprodej 150 Kč, v den akce a na místě 200 Kč. Předprodej od 28. 3. v Téčku, TIC nebo online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2023/04/an-eagle-in-your-mind-f-ivy-z-cz

PODCASTY • https://www.tka.cz/podcasty

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *