Odešel Jaroslav Pavelka – spravedlivý člověk a roduvěrný Valach.

 

I když jeho srdce bilo pro jeho nejbližší, svět v něm ztratil pracovitého a spolehlivého člověka, ochotného bojovat za dobrou věc.

Pocházel ze Zašové a po celý svůj život byl hrdým patriotem rodné obce. Tam se svými sestrami navštěvoval Valašský kroužek a folklóru zůstal věrný po celý život.

Narodil se v rodině rolníka, který se odmítl sklonit před vrchností a podrobit se násilné kolektivizaci. Ten vzdor vůči násilí a nespravedlnosti zůstal v Jaroslavovi po celý život. To byl také důvod, proč nemohl studovat na vysoké škole, pro kterou měl ty nejlepší předpoklady. Po absolvování vojenské prezenční služby nastoupil jako konstruktér do nástrojárny Rožnovské Tesly a postupně se vypracoval na vedoucího konstruktéra. V rožnovské nástrojárně prožil celý svůj profesní život.

Až do posledních dnů, které mu byly dopřány, se zajímal o dění kolem sebe. Měl rád přírodu, rád četl literaturu faktu, zajímala ho matematika a fyzika – Ludolfovo číslo dokázal zpaměti odříkat na padesát míst. Svou aktivitou dokazoval, že věk není pro plnohodnotný život překážkou.

Překvapila ho zákeřná nemoc. I když jí statečně vzdoroval, přece ho přemohla. Odešel v úterý večer 1. srpna 2023 ve věku 85 let. Na smutečním parte má v záhlaví uvedeno: Smrt a láska jsou dvě křídla, která vynesou dobrého člověka do nebe.

Vzpomínka na Jaroslava Pavelku navždy zůstane v každém, kdo jsme ho znali.

-sb-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *